SF: kommunerne skal have større frihed til at håndtere klimaudfordringer

Forside
Søndag 8. september 2019 kl. 13:00

SF: kommunerne skal have større frihed til at håndtere klimaudfordringer

KL og Regeringen er blevet enige om at hæve anlægsloftet i den netop indgåede aftale.
Men SF ser gerne, at energibesparelser bliver helt fritaget for anlægsloftet og at opgaven med klimasikring af kloaker igen overgår 100% til spildevandsselskaberne.

SF vil derfor gå til finanslovsforhandlingerne med forslag om at kommunernes finansiering af energibesparende projekter skal fritages fra anlægsloftet, og forslag om at ændre reglerne, så forsyningsselskaberne igen må finansiere klimasikring 100% fremfor kun 75%.

Charlotte Bromann Mølbæk, kommunalordfører for SF og MF i Østjylland, siger:

-Løsning af klimaudfordringer er normalt en dyr opgave. Men lige præcis i forhold til betaling af energirenoveringer er det win-win for kommunerne. Hvis de får bedre muligheder for at energirenovere, kan de spare penge på den lange bane på energi – og samtidig nedsætte Co2 udslippet. Det skal vi bare have sat i gang.

-Vores kloakker kan ikke klare presset, når det vælter ned med vand ved skybrud. Men vandselskaberne kan ikke bare sætte de løsninger i gang, som kan forhindre oversvømmelser og som vandselskaberne har penge til, fordi kommunernes økonomi er blandet ind i det. Det skal vi have lavet om, så vandselskaberne 100% har ansvaret i forhold til den opgave.

Rosa Lykke Yde, medlem af Randers Byråd for SF, siger:

-I mange kommuner har vi brug for tiltag, der sikre at vi kan igangsætte de gode energibesparende renoveringer og anlægsopgaver, samt til at vi kan håndtere udfordringerne med klimatilpasning. Randers er en af de kommuner, der for alvor står overfor en udfordring med Klimasikring, særligt i midtbyen. Vand i gaderne er et tiltagende problem. Derfor må og skal vi åbne op for at forsyningsselskaberne må fuldt financiere klimasikrings tiltag. VI skal klimasikre og reducere klimabelastningerne og vi skal i gang nu.

Signe Munk, SFs klimaordfører, siger:

-Vi har en kæmpe opgave foran os i forhold til at gøre noget ved klimaudfordringerne. Det kan ikke gå hurtigt nok med at sætte løsninger i gang, og når vi så samtidig kan spare kommunerne for penge, så er det bare med sætte i gang.

© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.