Send flere penge - psykiatrien mangler!

Debat
Søndag 10. juli 2022 kl. 17:00

Send flere penge - psykiatrien mangler!
Louise Brown, Folketingskandidat for Liberal Alliance, Østjyllands Storkreds


Af Louise Brown, Folketingskandidat for Liberal Alliance, Østjyllands Storkreds

Ja, det gør vi alle. Men måske vi i første omgang hellere skulle kigge på, hvordan de penge, der allerede er i psykiatrien, bliver brugt?

Vi har vidst det længe, og vi har hørt fagprofessionelle ytre sig om det længe. Der er noget galt i psykiatrien i Danmark. Jeg er helt sikker på, at de ansatte i psykiatrien gør deres allerbedste, men det lader til, at der stadig er noget, som ikke fungerer.

Søndagens frygtelige tragedie i shopping-centeret Fields på Vestamager åbner igen for debatten. Og det er i min optik en debat, vi er nødt til at have igen og igen. I hvert fald indtil, at der er sket ændringer i både vores opfattelse af, hvad det vil sige at være psykisk syg, og måde vi, i Danmark, behandler vores psykisk syge medborgere på.

Af en eller anden grund er det stadig en smule tabubelagt at være psykisk syg. Jeg forstår ikke, at det stadig skal være sådan. Det er ikke en livsstilssygdom, det er ikke en sygdom, man er blevet smittet med, fordi man ikke har passet på sig selv, det er ikke noget, man selv er skyld i. Vi er simpelthen nødt at få ryddet alle de misforståelser af vejen. At have et sygt sind kan komme til udtryk på mange forskellige måder, men det er altså ikke det samme som at være psykopat. Psykopati handler om personligheds- og karaktertræk og kan ikke betegnes som en egentlig sygdom, og derfor er det også svært at behandle og helbrede. Derimod kan psykisk sygdom ofte behandles og derfor gøre livet lettere for den ramte og dennes pårørende.

Jeg har i flere år arbejdet i periferien af psykiatrien, jeg har også venner med diagnoser, der lever helt normale liv, og jeg er vokset op med en mor, der også led af en psykisk lidelse. Min mor medicinerede sig selv, og det er ikke anbefalelsesværdigt. Derimod skulle hun have været i professionel behandling, og her kommer vi nogle gange til kort i vores nuværende system.

Som jeg ser det, er vi nødt til at få sat psykiatrien under lup. Det løser ingenting at tilføre området flere penge, hvis ikke områdets grundsubstans er i orden. Det svarer lidt til at skjule rust ved bare at male det over – efter lidt tid får rusten gnavet sig frem igen. Der skal rustbehandling til. Jeg vil arbejde for, at vi får kigget gennemgribende på psykiatrien og får eksperter på banen. Vi må kunne gøre det bedre. Vi skal kunne gøre det bedre.© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.