Sammenhold i Gjerlev fik støtte af ministeren

Søndag 31. maj 2015 kl. 10:45

Sammenhold i Gjerlev fik støtte af ministeren
Kulturminister Marianne Jelved, Mogens Nyholm (R) og Camilla Trampedach Schultz, Gjerlev. Foto: RANDERSiDAG


Sammenhold i Gjerlev fik støtte af ministeren
To radikale kolleger: Mogens Nyholm og Marianne Jelved. Foto: RANDERSiDAG
WEB-TV / BILLEDGALLERI Kultur- og kirkeminister Marianne Jelved var lydhør overfor Gjerlev-borgernes frustrationer over, at de føler sig trådt på af byrådsflertallet om skolelukninger i Randers.

Ministeren var også forstående overfor frustrationerne over, at beslutningen om lukning af fem skoler blev offentliggjort så sent, at det ikke var muligt at oprette en friskole indenfor fristen.

Brugsuddeler Martin Müller-Gjesing bød velkommen. Herefter indledte Camilla Trampedach Schultz mødet med at konstatere, at fremmødet var flot til trods for flere andre lokale arrangementer samt den kendsgerning, at en minister vil besøge Gjerlev på trods af, at der i øjeblikket føres valgkamp.

”Vi er jo blevet politisk rodløse herude, så den ligger jo lige til højrebenet for hende at vise flaget,” sagde Camilla Trampedach Schultz, som samtidig fortalte, at hun var rystet i sin grundvold over, at mange politikere ignorerede de mange høringssvar.

”Jeg er opdraget med, at hvis ikke man vil høre svaret, skal man lade være med at spørge,” fortsatte hun, og sammenlignede samtidig Randers Byråd med en børnehave. Ikke mindst efter de seneste planer om en omkonstituering.

Derefter talte byrådsmedlem Mogens Nyholm (R), og han begyndte med at præsentere sig.

”Jeg hedder Mogens Nyholm, og er formand for kultur- og fritid. I hvert fald indtil videre, kan jeg sige, men for mig er en aftale en aftale.”

Mogens Nyholm oplyste, at Marianne Jelved ikke kunne udtale sig om Randers Byråd, men er kommet for at tale om demokrati og borgerinddragelse.

Selv om mødet slet ikke skulle omhandle skolelukninger i Randers, blev lukningerne det helt store tema i på mødet.

I sin indledning beskæftigede Marianne Jelved sig i overvejende grad med Danmark som foreningsland, men kom også ind på kommunernes skolestrukturer.

Når hun bliver kontaktet af forargede borgmestre, som er frustreret over, at der er oprettet en friskole, der hvor kommunen har lukket den gamle, fortæller hun dem, at det er deres egen skyld, når de ikke har evnet at overbevise forældrene om, at det ville være bedre, om skolen fik en anden struktur. Hvis forældrene kan overbevises i en dialog, ville de jo bakke det op.

”Derfor er det en falliterklæring for lokalpolitikerne, når det ikke er lykkedes at overbevise forældrene,” konstaterede Marianne Jelved.

Jelved: Det skaber mistillid til politikerne
Camilla Trampedach Schultz forklarede ministeren, at det først er muligt at oprette en friskole næste år. Det skyldes, at forslag til skolestrukturen kom den 13. august, hvor fristen for anmeldelse af friskole var den 15. august. Efterfølgende fandt forældrene ud af, at alt var blevet planlagt og færdiggjort i maj, men offentliggørelsen skulle trækkes til efter sommerferien.

”Det skaber jo en rigtig mistillid til politikerne,” svarede Marianne Jelved.

Søren Juhl fra Gjerlev opfordrede Marianne Jelved til at komme forbi til et byrådsmøde i Randers, og svinge håndtasken, da han mener, at politikerne ikke har spillet med åbne kort.

”Der er jo ikke andet at gøre, end at acceptere, at jeres børn midlertidigt går på andre skoler, og derefter starte en ny friskole. Og jeg må give jer ret i, at den måde, som det hele er foregået på, er rigtig ulykkelig,” sagde ministeren.

”Måske skulle I lave en kæmpe sankthansfest, hvor I inviterer partiernes baglande og rejser problematikken om, hvordan vi får politikerne til at gå i dialog med vælgerne. Jeg vil endda gerne være behjælpelig med at finde en taler,” lovede Marianne Jelved, som også foreslog borgerne at benytte humor ved at lave en revy, hvor politikerne bliver hængt kærligt ud, uden at blive ondskabsfuld.

Birthe Andersen gjorde Marianne Jelved opmærksom på, at hun stod på den nyeste skole i kommunen, og den vil et flertal rive ned for at forhindre forældrene i at lave en friskole. Hun ville gerne vide, om ministeren synes, det er okay.

Ministeren tog afstand fra nedrivning
”Nej! Det synes jeg i hvert fald ikke. Det mindste de kunne gøre var da at sætte den til salg,” replicerede en hovedrystende Marianne Jelved.

Kalle Nielsen mener, at borgerne ikke kan hamle op med pseudohøringer og pseudoborgerinddragelse uden opbakning fra folketingsmedlemmer. Derfor efterlyste han en lovændring, således at en skole ikke kan lukkes uden at den kan søge om friskolestatus.

”Jeg kan godt foreslå det i Folketinget, men der er kun Radikale og SF som vil stemme for. Derfor har forslaget ikke en chance for at blive vedtaget,” svarede Marianne Jelved.

Bo Vestergaard Hansen, Konservative Folkepartis lokalformand i Randers, gjorde gældende, at hvis processen havde været åben, ville det have været muligt at forklare borgerne, hvad politikerne gerne ville.

* Der deltog 150 personer i mødet.

* WEB-TV - klik (Facebook)
* BILLEDGALLERI - klik

Af RANDERSiDAG

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook.


© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.