Sådan får du styr på din privatøkonomi

Sponsorede Artikler
Fredag 29. juli 2022 kl. 05:00

Sådan får du styr på din privatøkonomi
Arkivbillede


Sådan får du styr på din privatøkonomi

Det er sidst på måneden, og du har bare ikke lyst til at kigge i din netbank, for du ved godt, at weekendens strabadser i byen har tømt kontoen – og lidt mere til. Er det et scenarie, du kender alt for godt til? Så kan det være, det er på tide, du får ryddet op i din økonomi og ikke mindst dit forbrug. Med en sund økonomi sikrer du dig ikke kun imod akutte situationer, du får også en livskvalitet. Herunder giver vi dig gode råd til at komme de røde tal til livs.

Få et overblik over, hvor meget du skylder
Som det første skal du danne dig et overblik over din økonomi og ikke mindst, hvor meget du skylder væk – hvis du altså har gæld. Når du har fået et overblik, hvor meget du får ind på kontoen hver måned, og hvor meget der går ud, så har får du dit månedlige rådighedsbeløb. Ender du altid med at have overtræk på kontoen, så skyldes det, at du bruger mere end, hvad du har til rådighed. Og det kan på sigt være med til at gøre din økonomi endnu mere skrøbelig, når du måned efter måned skal dække dit overtræk.

Skær ned på dine udgifter
Efter du har dannet dig et overblik, hvor meget du har at gøre med, bør du først og fremmest skære alle dine unødvendige udgifter væk. Har du adskillige streamingtjenester og et TV-abonnement, du betaler for? Drop TV-abonnementet og skær ned på dine streamingtjenester – det kan snildt spare dig 500-1000 kroner om måneden.

Har du et fitnessabonnement, du aldrig får brugt? Drop det, og få din motion dækket i det fri. Bruger du alt for mange penge om måneden på take away? Så begynd at lav mad selv – der er store summer at spare ved at købe stort ind og planlægge din aftensmad hver uge.

Betal din gæld af og spar op
Når du har fået skåret nogle af dine unødvendige udgifter fra, bør du fokusere på at banket din gæld af. Uanset hvor meget gæld du har, så er det altid en god ide, at få den betalt ud hurtigst muligt. Dine månedlig afdrag æder nemlig af dit rådighedsbeløb, og jo lavere det er, des mere udsat er din privatøkonomi. Og selvom hurtige online lån koster mindre i dag end for et par år siden, så vil de månedlige afdrag stadig påvirke din økonomi negativt – især hvis du har brug for at spare penge.

Så hvordan kommer du din gæld til livs? Det er ganske simpelt – du starter med at hæve dine månedlige betalinger. Det kan du gøre på flere måder, men de mest udbredte metoder er:
Sneboldmetoden
Lavinemetoden

Med sneboldmetoden inddeler du dine gældsposter efter størrelse og betaler de mindste af først. Med lavinemetoden fokuserer du i stedet på dit dyreste lån og er dermed den metode, hvor du sparer flest penge på. Til gengæld er sneboldmetoden hurtigere til at få ryddet op i din økonomi, da du får fjernet dine gældsposter – ligeledes kan den også motivere dig til at afdrage yderligere.

Uanset hvilken metode du benytter dig af, så vil du kun blive hurtigere gældsfri, og når du er kommet din gæld til livs, skal du naturligvis fokusere på at spare pengene op. Så kan du være sikker på, at du får en sundere og mere bæredygtig privatøkonomi.


© Copyright 2023 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.