Så mange nye, små virksomheder fik Randers sidste år

Randers
Fredag 21. januar 2022 kl. 06:00

Så mange nye, små virksomheder fik Randers sidste år
Martin Thomborg


Af Carina Kondrup

Så mange nye, små virksomheder fik Randers sidste år

Der skal mere end en langvarig coronakrise med nedlukninger og konstant usikkerhed til at slå nye iværksættere ud af kurs. Sidste år blev stiftet 449 nye, små virksomheder i Randers Kommune

Lysten til at starte egen virksomhed er på ingen måde forsvundet, selvom coronavirus i snart to år har besværliggjort livet for landets iværksættere.

Regnskabsprogrammet Visma Dinero har analyseret antallet af nye virksom-heder i 2021. Analysen viser, at der sidste år blev stiftet 449 enkeltmandsvirk-somheder og personligt ejet mindre virksomheder i Randers Kommune. Det er et lille fald sammenlignet med året før. På landsplan var antallet stort set uændret.

– De seneste år har været benhårde, og vi skal vel tilbage til finanskrisen for at finde en mindre attraktiv periode at blive iværksætter. I det lys er det ganske enkelt fremragende, at antallet af små, nystiftede virksomheder holder sig på samme niveau som året før, siger Martin Buch Thorborg, adm. direktør i Visma Dinero.

Selvom der ikke har været en stigning i antallet af nye, små virksomheder, er direktøren særdeles optimistisk på vegne af dansk iværksætteri.

– Perioden fra marts 2020, hvor hele landet lukkede med et trøstesløst og udsigtsløst brag, til nu har vist, at dansk iværksætteri har det godt. Der er en gruppe mennesker, som blæser højt og flot på, at tidspunktet ikke er lukrativt. De har en skabertrang, som ikke kan undertrykkes, siger Martin Buch Thorborg.

– Det er iværksættere, som har opfundet noget helt genialt, og som nok skal komme til at tjene kuffertvis af penge. Men det er også dem, vi møder hver dag på vores vej: Håndværkeren, frisøren, fotografen. Ildsjælden, som gerne vil stå på egne ben. Det er mennesker med et godt drive og med ambitioner, og det er på deres skuldre, at de næste store virksomheder skal vokse op.

Størst stigning i Ringsted

Højdespringeren fra 2020 til 2021 er Ringsted Kommune. Her er stiftet hele 39 procent flere enkeltmandsvirksomheder og personligt ejet mindre virksomheder. Den midtsjællandsk kommune efterfølges af Ishøj og Høje-Taastrup Kommuner med stigninger på henholdsvis 36 og 35 procent.

I fem af 11 landsdele er antallet af nystiftede enkeltmandsvirksomheder og personligt ejet mindre virksomheder steget i 2021 sammenlignet med året før. Københavns Omegn har oplevet den største stigning (6 procent), men antallet også er steget på Fyn, Bornholm, i Sydjylland og Vest- og Sydsjælland.

Det størst fald tegner Østjylland sig for. Her faldt antallet med seks procent© Copyright 2022 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.