Region Østjylland skal være Danmarks næste metropol

Debat
Torsdag 15. september 2022 kl. 10:00

Region Østjylland skal være Danmarks næste metropol
Klaus Nyengaard, C kandidat, Randers/Østjylland


Af Klaus Nyengaard, C kandidat, Randers/Østjylland

Region Østjylland skal være Danmarks næste metropol

Region Østjylland skal være Danmarks næste metropol. En fremtidig, europæisk vinder region med mere end en mio. indbyggere og et stærkt erhvervs- og kulturliv godt pakket ind i skøn natur. Et sted alle ønsker at bo, arbejde og leve.

Det lyder som en selvfølge, og der er gode initiativer i gang, både lokalt i kommunerne og også på tværs, f.eks. ifm. visionen for Letbanen såvel som det samarbejde, der er sket i regi af “Strukturbillede for den Østjyske Millionby”. Men det er ikke nok. Der er ikke en fælles, politisk plan for at binde hele regionen sammen, så vi maksimerer regionens potentiale. Der skal mere fokus og energi bagved en fælles plan, så det ikke er hvert byområde for sig selv.

Der er flere årsager til, at der skal mere energi bag planerne om Metropol Østjylland:

● Det er godt for Danmark. Der er meget snak om, at København tager al opmærksomheden (spørg bare Inger Støjberg), og det er også delvist rigtigt. Hele Storkøbenhavn står nu for ca. 40% af Danmarks økonomi, hvilket i Europæisk målestok er en høj andel for en hovedstadsregion. Men løsningen er ikke at rakke ned på København. Løsningen er at skabe regionale metropoler, som via samarbejde og infrastrukturinvesteringer bliver fremtidssikrede og levedygtige regioner i deres egen ret. Metropoler, der giver virksomheder gode arbejdsvilkår og borgerne gode livsvilkår. Det vil skabe bedre balance i Danmark, og flere kraftcentre, der kan klare den internationale konkurrence om virksomheder og borgeres gunst.

● Det er godt for Østjylland. Østjylland klarer sig allerede godt ift andre regioner i Danmark, men konkurrencen er reelt hverken med København eller Odense - den er med Göteborg, Hamborg, Seattle og Xian. Derfor skal vi bygge på det momentum der er, og det kræver hele regionen arbejder sammen, så man får flest mulige netværkseffekter. Hele regionens energi og skala skal aktiveres i et bedre, integreret fællesskab. Ikke blot et “Storårhus”, eller hver by for sig selv, men en føderation af byer, der alle bevarer deres karakteristika, og sætte deres styrker i spil i samarbejde med resten af metropolen.

● Det er godt for byerne i Østjylland, også Randers hvor jeg har min valgkreds. En vision og en plan om Metropol Østjylland vil accelerere udbygningen af E45, Letbanen til Randers, og andre infrastrukturprojekter. De byer, der er godt forbundet kan hjælpe hinanden med skala, netværk og muligheder. Derved fremstår alle byer i regionen som mere attraktive byer at bo, arbejde og leve i.

Et afgørende argument for, at man er en fremtidig vinderregion, er hvor mange arbejdspladser og generelle livsmuligheder, der er inden for 30-60 minutters kørsel. Med bedre infrastruktur, så kan vi i Østjylland forbedre folks transporttider, f.eks. ved en udvidelse af E45 og en hurtigere udbygning af Letbanen.

Der arbejdes allerede med at forbedre samarbejde og rammevilkår i regionen, men jeg mener ikke, at det går tilstrækkeligt hurtigt. Jeg tror, at en accelereret udvikling af regionen hen imod en vision for Metropol Østjylland kræver mere fokus fra alle involverede - også fra regionens folketingsrepræsentanter.

Bliver jeg valgt til Folketinget, så vil jeg arbejde for, at vi får en konkret plan for Metropol Østjylland, så regionen over de næste 10-20 år bliver en vinder region i Europa




© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.