Randers svømmer i nedbør: Sådan redder du din have fra at drukne

Sponsorede Artikler
Mandag 2. marts 2020 kl. 14:21

Randers svømmer i nedbør: Sådan redder du din have fra at drukne


Danmark kan disse dage stolt bryste sig selv af at have slået sin egen rekord for mest regnfulde måned: Aldrig før har vi i vores lille land fået så meget regn.

Rekordnedbøret har dog ikke just ført til jubel hos de danske haveejere. Den forudgående tørke og det efterfølgende tunge regnskyl har taget livet af adskillige haveplanter – og ifølge adskillige eksperter er dette ”fremtidens vejr”. En direkte konsekvens af klodes skiftende klima.

Derfor vil det i fremtiden også være nødvendigt at sikre de danske haver mod det regnfulde danske vejr – men hvordan?

Hvilke planter kan overleve i din regnvåde have?
Et gammelt mundheld lyder: ”Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning”, så måske skal en ny iteration være at der findes ingen dårlige haver, kun haver der mangler robuste og hårdføre planter, buske og træer.

Efterhånden som regnen tager til, kan det være en fordel at bytte nogle af de gode gamle have-kendinge ud med nye mere hårdføre planter.

Den smukke men hårdføre dronningebusk, også kendt under navnet kolkwitzia amabilis er en storfavorit af berømte planteentusiast og forfatter Eric Gossler grundet dens evne til at overleve både vådt og tørt. Denne lille buskplantes eneste fjende er stærk frost og den er en fantastisk som helårs-prydbusk. Til foråret springer busken ud med smukke grønne blade og omkring sommertid dækkes busken af et slør af smukke klokkeformede blomster.

Selv om vinteren er busken et flot syn i haven, idet dens frugter med deres stive pelslignende overflade fanger dug og derfor i det kolde vejr skinner som krystaller.

Fra mudderpøl til græsplæne
Med så megen nedbør oplever mange uheldige haveejere at deres smukke velplejede græsplæner forvandler sig fra smukke grønne plæner til mudrede søer.

En mulig løsning er små områder i haven, der indeholder en blanding af stauder, krydderurter og enårige sommerblomster – disse kræver ikke næringsrig jord, hvilke er godt når regnvandet skyller alle de gode stoffer og mineraler væk fra overfladen, og denne blanding af blomster, urter og langt græs er fortræffelige vandslugere.

En udgravning er endnu en mulig løsning som ikke blot kan være praktisk men også æstetisk: Søg det lavest punkt i haven hvor mest regnvand samler sig og grav et hul, hvor en naturlig lille sø kan anlægges. Dette er muligvis en tidskrævende løsning der kræver bortkørsel af jord og lidt research indenfor anlæggelse og pleje af havesøer, men føre til en naturlig (og køn) løsning på vandproblemet i din have.


© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.