Randers – årets veterankommune

Debat
Fredag 24. september 2021 kl. 15:00

Randers – årets veterankommune
ben Sønderup (S) folketingskandidat og nær pårørende til en veteran


Af Iben Sønderup (S) folketingskandidat og nær pårørende til en veteran

Randers – årets veterankommune

Mandag gav forsvarsminister Trine Bramsen prisen som Årets Veterankommune til Randers Kommune som den første kommune i Danmark. En stor ære og en meget højtidelig begivenhed, som kaldte på de store følelser.

Med prisen ønsker forsvarsministeren at tilskynde andre kommuner til at arbejde seriøst for at sikre optimale forhold for de danske veteraner og pårørende. Trine Bramsen er den første forsvarsminister i Danmark, der har taget sig tid til at lytte til de pårørende – familie og venner – til de danske veteraner.

Som byrådsmedlem har jeg deltaget aktivt i hele processen med at udarbejde Randers Kommunes veteranstrategi, der omfatter veteraner og tidligere udsendte samt deres pårørende. Vi vedtog strategien i september 2017. I arbejdsgrupper, bestående af både veteraner, foreningsfolk og pårørende, diskuterede vi os frem til hvordan veteranstrategien skulle udformes. Processen sikrede en bred og dyb forankring hos alle interessenter.

Der er mange aktører på veteranområdet i Randers: Veterancafeen Randers, Danmarks Veteraner Kronjylland, Randers FC, Veteran Pårørendegruppen Randers, Hjemmeværnskompagni Hvidsten, den sejlende veteranforening, båden S/Y BIA. Og så har vi ansat en veterankoordinator, der skal samle alle trådene og hjælpe veteraner og pårørende i det kommunale system.

Hele indsatsen hører ind under Beskæftigelsesudvalget v. udvalgsformand Ellen Petersen. Borgmester Torben Hansen og hele Randers Byråd har bakket op om strategien siden vi begyndte at arbejde med den i 2016.

I 2017 havde Veterancafeen, repræsenteret af Nils Jakobsen, og jeg et møde med daværende forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S). Vi fremførte bl.a. uretfærdigheden i, at veteraner udsendt før 1996 ikke kunne få erstatning. Da det nye forsvarsforlig kom i 2018, var denne regel fjernet. En stor tilfredsstillelse. Så nytter det noget at engagere sig i politik.

Som folketingskandidat er det mig magtpåliggende til stadighed at arbejde for, at der kommer bedre forhold for veteraner. For vi har stadig noget at gøre. Alt for mange veteraners arbejdsskadesager afvises af systemet – til trods for at det er mennesker, der har fået skader i arbejdet med andres – og din og min – sikkerhed i verden. Det er bare ikke i orden. Og det presser veteranfamilierne, udover alle de andre udfordringer, de ofte står med.

Men her i Randers er vi kommet langt med de dele, som vi kan arbejde med lokalt, ikke mindst takket være et kæmpe engagement fra de frivillige foreninger og alle de mange veteraner og deres familier her i Randers-området. Derfor mener forsvarsminister Trine Bramsen, at vi kan være en foregangskommune for andre kommuner. Det kan vi godt være stolte af.








© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.