Plejehjems sagerne, hvad mon der er op og ned?

Debat
Tirsdag 4. august 2020 kl. 10:00

Plejehjems sagerne, hvad mon der er op og ned?


Læserbrev af Søren Mikkelsen, Radikale Venstre, Randers, Gjerlev.

Jeg sidder bag ”skærmen” i vores hyggelige stue og undrer mig såre over flere forhold i de sager der er blevet rullet op i de sidste par uger.

Nu ved jeg ikke ret meget om ældrepleje, så jeg tog en snak med en ekspert. En der i mange år har arbejdet på et plejehjem. Jeg havde lidt svært ved at tro på det jeg hørte.

Men med de ting der skal nås, herunder antallet af brugere med ble, demens oma, med den bemanding hun talte om, så løbes der stærkt, bare for at følge med, kø kan ikke undgås! Der mangler varme uddannede hænder.

Nu var vi selv involveret i en noget anden sag, som kørte i Randers kommune for ca 3 år siden, hvor vi bla oplevede en udvalgsformand advare mod at love og regler blev overholdt, men nu er der endnu engang ”møgsager” i Randers kommune.

Der har været skrevet en del om tilsyn på plejehjemmene, det er åbenlyst tåbeligt at kommuner kontrollerer sig selv.

Kære venner kig på hvordan opholdssteder og plejefamilier har tilsyn, der er lavet 5 regionale tilsyn, hvor ingen må kontrollere sig selv og der skiftes tilsynsførende hver tredje gang; simpelt ikke.

Med stor interesse læste jeg artiklen i Amtsavisen hvor udvalgsformanden udtalte sig om hele affæren, det meste giver god mening.

Men når en udvalgsformand, blot vil tilstræbe, ordentlig og etisk behandling af de ældre, så bliver jeg bekymret.

Udvalgsformanden skal gå forrest, det er ikke godt nok at ”tilstræbe”, det er et forkert signal, en holdning der kan ”sive” gennem systemet, det er ikke godt nok som politisk ansvarlig.

Der må og skal på ingen måde være tvivl om, at ældre borgere skal behandles ordentligt.

Køen ved den berømte håndvask, med folk, politikere og andre, er som vanligt ret lang. Det kan undre mig at ingen tilsyneladende ved ret meget, det er da helt usædvanligt.

Har plejehjemmet Nyvang da ikke været på byrådets dagsorden i flere omgange?

Hvorfor går det så galt. Er beboerne dårligere end tidligere, mere plejekrævende, er økonomien ikke fulgt med?

Med årlige stramninger på området så er det nærliggende at tro, at ældreplejen fattes penge, så det må vel med i de kommende budgetforhandlinger.

Er personalet klædt godt nok på? Jeg er overbevist om at der arbejdes hårdt hver dag.

Men med de udfordringer med mange demente beboere, andre tunge beboere giver, så tror jeg området trænger til en ”opdatering”, det gælder bla. uddannelse, rekruttering og ledelse.

Min opfordring er at der ikke kommer flere bortforklaringer, at også de der er på ”gulvet” bliver en aktiv del af løsningen, for personalets viden er guld værd.




© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.