Over en million udsatte fasaner i 2023: Parti kræver forbud

Danmarkidag
Onsdag 17. april 2024 kl. 06:00

Over en million udsatte fasaner i 2023: Parti kræver forbud
Dyrenes Beskyttelse


I 2023 blev der for første gang sat over én million fasaner ud i naturen til jagt. Alternativet fremsætter i dag et lovforslag om forbud mod skydefugle, som Dyrenes Beskyttelse bakker op om

1.125.952.
Så mange fasaner, gråænder og agerhøns blev der i 2023 sat ud i naturen med det ene formål at give en del af de danske jægere noget at skyde efter. Det viser tal fra Miljøstyrelsen. Fasanerne fylder klart mest i opgørelsen, og for første gang er der sat flere end én million fasaner ud på et år.

De enorme mængder såkaldte skydefugle har fået Alternativet til at fremsætte et forslag om at udfase og siden forbyde udsætning af fuglevildt til jagt. Forslaget skal igennem førstebehandling i Folketinget i dag, den 16. april, og bakkes op af Dyrenes Beskyttelse.

- De etiske regler for jagt slår fast, at det skal ske på bestandens naturlige overskud. Det er ikke et naturligt overskud, når man udsætter over en million fasaner. Vi bør med andre ord ikke sætte dyr ud i naturen med det ene formål at give jægere noget at skyde efter, siger Michael Carlsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Tidligere undersøgelser har vist, at godt halvdelen af de udsatte fugle bliver skudt, men at langt størstedelen af fuglene alligevel ikke overlever et år i det fri.

- Rent dyrevelfærdsmæssigt er det et problem, at fuglene er opdrættet i fangenskab. Det svarer til at sætte en million husdyr ud. De vil også være ret inkompetente i forhold til at skulle overleve i naturen både med henblik på at skaffe føde og klare sig mod rovdyr, fortæller Michael Carlsen.

Antallet af udsatte fugle har været stigende, siden man begyndte at registrere udsætningen i 2018. Samtidigt formodes der at være et stort mørketal. En undersøgelse i 2021 fra Aarhus Universitet viste, at der blev udsat fem gange flere gråænder, end der blev indberettet. Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol i 2022 afslørede store mangler i registrering af køb, salg og udsætning blandt knap 50 opdrættere og udsættere af fasaner og gråænder.

- Det er stærkt bekymrende, fordi det bliver sværere at sikre god dyrevelfærd og for eksempel bekæmpe fugleinfluenza, når der ikke er styr på registrering af dyrene, udtaler Michael Carlsen.

Udfordrer biodiversiteten
Det har ingen naturfremmende funktion at udsætte fuglene, hvilket i sommer fik Vildtforvaltningsrådet til at anbefale, at man stopper med udsætning af gråænder. Samtidigt er fasanen en invasiv art indført til Danmark fra Asien. På den måde bliver udsætningsfuglene også et problem for de hjemmehørende fugle.

Mængden af insekter er faldende og de danske paddebestande er ligeledes pressede. Fasaner æder både insekter og padder, så en massiv udsætning af disse har en negativ indvirkning på padde- og insektbestande. De kommer desuden til at konkurrere med hjemmehørende fuglearter om de tilbageværende insekterne. På den måde er den massive udsætning af fasaner virkelig dårligt nyt for en del af vores biodiversitet.

- Når udsætningen af fugle er med til at presse hjemmehørende arter, så er det blot endnu en grund i en perlerække af argumenter for, at vi bør forbyde det. Biodiversiteten har stærkt brug for hjælp, og udsætning af fasaner er det stik modsatte, siger Michael Carlsen.


© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.