Nytårskur hos Claus Ørsted i Cykelbørsen

Randers
Mandag 6. januar 2020 kl. 12:00

Nytårskur hos Claus Ørsted i Cykelbørsen

Vi mødes i mørket ved et af den buldrende bys mange hektiske lyskryds. Gennem butikkens glasdør skimtes fredagens voksende menneskehav i den lokalkendte og historiske forretning på hjørnet. Cykelbørsens månedlige afsløring, der snart har passeret 200 gange ifølge idemand og vært Claus Ørsted.

Alle interesserede er indbudt til en særlig nytårsfredag med bog og billeder. ”Vi mangler bare Dronningen” er svaret, da jeg foreslår at kalde det vores egen lille lokale nytårskur.

Senere viser ’månens’ afsløringer at vi har hele to ’dronninger’.

Der er en summen af stemmer. Hyppigt går den gamle butiksdør til Cykelbørsen op denne første januar fredag med en aftagende måne på den vintersorte himmel. Fra nær og fjern fylder forventningsfulde folk det kunstsmykkede butikslokale. Et blandet udvalg af fantasifulde portrætbilleder lyser op på de hvide vægge og sætter tanker i gang. Er det meningen at vi skal genkende kendte personer i billederne? På enkelte billeder afslører kunstneren, Birgit Kristensen, et navn, men de fleste er overladt til betragterens fantasi.

Resten af januar måned inviterer bog og billeder gæster til et besøg i Cykelbørsen. Første fredag i februar venter den næste spændende afsløring af to nye kunstnere.

Efter afsløringen af ’månens billede’, et farverigt fantasibillede af endnu en navnløs person, træder ordkunstneren Birgithe Bjerre Holse op på den blå skammel. En dyster bog holdt i sorte sider med hvid skrift bliver holdt op så alle kan se den. ’Ord for ord mod lyset’ er en digtsamling fra en lang periode, hvor forfatteren kæmpede med depression både hos sig selv og et nært familiemedlem. Et eksempel på at skriveterapi kan være vejen ud af melankoliens mørke.

”Digtene er her og nu digte, skrevet mens jeg var midt i depressionen og på vej ud af den. Senere har jeg bundet digtene sammen med historien fra perioden for at vise hvordan resten af tiden så ud, når jeg ikke skrev”, fortæller Birgithe, inden hun giver et par lytteprøver på digte i bogen.© Copyright 2021 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.