Nanna Kalmar fra Ryomgaard er udtaget til EM i Science

Østjyllandidag
Fredag 8. september 2023 kl. 14:00

Nanna Kalmar fra Ryomgaard er udtaget til EM i Science
Foto: Tor Birk Trads


I april vandt Nanna Kalmar hovedprisen som årets Unge Forsker i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence. Nu får hun chancen for at vinde EM. På tirsdag rejser Nanna Kalmar til Bruxelles med sit forskningsprojekt for at konkurrere mod unge fra 35 andre lande.

Kan man give planter mindre lys og dermed sænke energiforbruget og samtidig få planterne til at vokse lige så godt?
Det er et forskningsprojekt, 19-årige Nanna Kalmar har brugt lang tid til at undersøge. I april vandt hun den prestigefyldte pris som årets Unge Forsker for sit projekt. Samtidig blev hun udtaget til EM i BruxelIes, det såkaldte EUCYS, hvor hun skal konkurrere mod unge fra 35 andre lande.

”Jeg glæder mig mest af alt til at møde en masse personer fra en masse lande, og få en masse nye venskaber. Derudover bliver det også megafedt at møde juryen og høre, hvad de synes om min forskning,” fortæller Nanna Kalmar.

Hun blev student fra Egaa Gymnasium i sommer og holder nu sabbatår, før hun skal læse videre. Tiden har hun brugt på at udvikle sit projekt, der nu skal fremlægges på engelsk:

”Jeg har mest arbejdet med at oversætte mit projekt, få formuleringer gjort skarpere og få et indblik i, hvordan rigtige vertikale landbrug optimerer deres produktion ved et virksomhedsbesøg hos det vertikale landbrug, Nordic Harvest.”

Energikrævende planter
Netop det vertikale er væsentligt i Nannas forskning. At sikre plantebaserede fødevarer på en energieffektiv måde er en af vor tids store udfordringer. En af løsningerne er at få planter til at vokse på lodrette flader.
Vertikal Farming foregår ofte indendørs og er også en måde at udnytte pladsen på til at dyrke fødevarer bedre. Men metoden kræver meget energi.

Med sit projekt ”Let there be (optimal) light” påviser Nanna Kalmar, at planterne kan vækste lige så godt med mindre lys. Derved sparer man op til en tredjedel af energiforbruget.

Nanna får følgeskab til Bruxelles af to andre unge danske forskere, der vandt førstepriser i andre kategorier ved Unge Forskere konkurrencen. Projektleder for Unge Forskere, Katrine Bruhn Holck, følger dem hele vejen:

"Vi deltager med et stærkt dansk hold i dette års EM i science - EUCYS 2023. Særligt Nanna Kalmar er en stærk kandidat. Vores danske jury var ovenud begejstret for hendes research og hendes evne til at omsætte idé til virkelighed og ydermere formidle sit højt faglige projekt, så det er forståeligt for alle. Jeg glæder mig meget til at følge dem alle tre, når de skal dyste med alle de andre finalister,” siger Katrine Bruhn Holck.

Unge Forskere er en årligt tilbagevendende national talentkonkurrence. Den arrangeres af Astra - det nationale naturfagscenter, et center tilknyttet Børne- og Undervisningsministeriet. Astra arbejder for at styrke børn og unges naturfaglige almendannelse og for at inspirere dem til at vælge en naturfaglig uddannelse og karriere.

Lørdag d. 16. september bliver det afgjort, om Nanna Kalmar vinder© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.