Miraklet i dansk film: 10 år der forandrede filmbranchen

Randers
Onsdag 31. januar 2024 kl. 16:00

Miraklet i dansk film: 10 år der forandrede filmbranchen
Foto: Randers bibliotek"Du lugter af løg", "Det er en syg høne, der har lagt det æg dér" og "Vi er jo bare kokke" er replikker fra nogle af de danske 90'er-film, der satte Danmark på den internationale filmscene. Nu åbner Randers Bibliotek den danske filmskat i foredraget "Miraklet i dansk film" med filmanmelder Per Juul Carlsen.

Biografgængere fik et chok, da Ole Bornedals "Nattevagten" fik premiere i 1994. De havde nemlig tidligere været vant til folkekomedier og dramafilm med replikker, der fokuserede mere på klar og tydelig tale end naturlighed. Pludselig skiftede tempoet. Der kom håndholdte kameraer, store eksplosioner, mumlende og bandende skuespillere uden tøj på. Kunne danske film se sådan ud?


Til foredraget d. 19. februar på Randers Bibliotek dykker filmanmelder Per Juul Carlsen ned i den forunderlige historie om Dogme, Zentropa, Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Susanne Bier - og mange andre, som bidrog til, at dansk film i løbet af ganske få år blev en verdensbegivenhed.


"Det er ikke kun historien om en flok passionerede og til tider en smule excentriske filmfolk, men også om danskerne, der forandrede sig grundlæggende i løbet af 1990'erne. Folk kan glæde sig til et passioneret filmforedrag tilsat filmklip fra mange af de store film," fortæller Inger Nygaard Kaad, koordinator for Kultur og Formidling ved Randers Bibliotek.

Per Juul Carlsen er podcastvært hos Det Danske Filminstitut og tidligere filmekspert og anmelder hos Danmarks Radio. Han er aktuel med bogen "Miraklet 1996-2006", hvor han har gransket arkiverne, talt med centrale aktører og genset filmene til at fortælle en forunderlig historie om et særligt årti i dansk filmhistorie.

Kontakt information

Inger Nygaard Kaad, Randers Bibliotek, ink@randersbib.dk, tlf.: 87 10 68 02 - 20 15 59 04

© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.