Løsning på støjproblemer langs E45 bliver nu undersøgt

Randers
Tirsdag 23. august 2022 kl. 17:00

Løsning på støjproblemer langs E45 bliver nu undersøgt
Arkiv billede


Af Carina Kondrup

Løsning på støjproblemer langs E45 bliver nu undersøgt

En kommende støjskærm langs E45 ved Helsted har skabt store frustrationer blandt beboere i området, fordi den ikke vil sikre et tilstrækkeligt støjværn i den sydlige og nordlige ende. Randers Kommune har løbende været i dialog med Vejdirektoratet om problematikken, og nu er det besluttet, at hele strækningen skal i udbud.

"Jeg deler til fulde den frustration, som borgerne i området omkring Helsted har, og jeg arbejder for, at vi får hele strækningen dækket ind fra Svejstrupvej i nord til Viborgvej i syd. Samtidig bør der i kommende støjhandlingsplaner blive prioriteret støjafskærmning til andre støjbelastede boligområder langs E45 rundt om Randers, blandt andet ved Hornbæk, Tebbestrup og Paderup," siger borgmester Torben Hansen.

I Folketingets Infrastrukturplan 2035 blev der afsat midler til at etablere et støjværn ved Vorup og et støjværn, der skal skærme nærliggende boligområder i Helsted for trafikstøjen fra E45. Problemet at bare, at støjværnet i Helsted i det oprindelige oplæg er for kort til stor frustration for beboere i området. Konkret mangler ca. 300 meter til Viborgvej mod syd og ca. 400 meter til Svejstrupvej mod nord før boligområderne er skærmet ordentligt. Men nu har Randers Kommune taget initiativ til at finde ud af, hvad det reelt vil koste at forlænge støjskærmen.

Hele strækningen kommer i udbud

Randers Kommune har nemlig aftalt med Vejdirektoratet at hele strækningen fra Svejstrupvej i nord til Viborgvej i Syd medtages i det kommende udbud på en sådan måde, at de sydlige og nordlige ender kan tilvælges, hvis der er midler til dem.

Randers Kommune har indvilget i at betale for de eventuelle ekstraomkostninger ved projekteringen i den nordlige del, og borgmester Torben Hansen er optimistisk i forhold til at få etableret en velfungerende støjafskærmning i Helsted.

"Nu får vi en pris for, hvad det vil koste at få dækket hele strækningen, og det mener jeg, at staten skal dække," siger han.

Ny henvendelse til ministeren

Generelt er mange borgere i Randers Kommune generet af støj fra motorvej E45. Og selvom der fra statslig side altså er bevilget midler til afhjælpning af støjgener ved Helsted og Vorup, er det langt fra tilstrækkeligt. Derfor har borgmester Torben Hansen henvendt sig til transportminister Trine Bramsen for at gøre opmærksom på problematikken, ligesom han også gjorde til forgængeren Benny Engelbrecht.

"Der er sket en markant trafikforøgelse på E45 omkring Randers, og det har også medført mere støj. Med Folketingets Infrastrukturplan 2035 er der taget et skridt i den rigtige retning i forhold til at støjskærme omkringliggende boligområder i Helsted og i Vorup, men det er ikke tilstrækkeligt. Derfor har jeg rettet fornyet henvendelse til transportministeren," siger Torben Hansen.

Efter planen forventer Vejdirektoratet, at den nye støjskærm ved Helsted kommer i udbud og er etableret inden udgangen af 2023. Støjskærmen ved Vorup kommer i udbud lidt senere.© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.