Lederuddannelsen på Fodboldlinjen Randers vækker opsigt

Randers
Tirsdag 6. oktober 2020 kl. 18:00

Lederuddannelsen på Fodboldlinjen Randers vækker opsigt


Fodboldlinjens juniorleder uddannelse vækker opsigt i Danmark og i udlandet.

Det er Jesper Møgelvang, lektor på HHX-Tradium og leder af Fodboldlinjen Randers John Witting, der har udviklet juniorleder uddannelsen.

Konceptets navn er ”Opbyg din egen klub”. Eleverne skal igennem 6 ugers undervisning, der udmunder i 30 minutters mundtlig eksamen, hvor konceptet skal fremlægges via en synopsis. Eleverne er opdelt i grupper af 3 og 4 elever.

Igennem de 6 uger skal eleverne opbygge deres egen klub fra bunden. De skal opstille visioner, missioner og mål for deres klub. De skal give klubben et navn, de skal vælge klubtrøjer/farver og de skal give klubben et logo, som fortæller noget om de værdier, klubben lægger vægt på.

Derefter skal der udarbejdes budgetter for klubben og der skal lægges en økonomisk ramme. Eleverne arbejder med kommunikation, om hvordan man tilrettelægger forældremøder, skriver informationsbreve og eleverne skal oprette deres egen facebookside til brug i klubben.
Eleverne skal også lære at opstille profiler for de trænere, der skal ansættes. De skal lave profiler på formand, kasserer og holdledere i klubben.

Afslutningsvis skal eleverne vurdere er det et “go” eller “no go” for klubben. De skal argumentere for klubbens eksistens eller om klubben måske er et for ambitiøst projekt.

Eksamen afholdes på HHX-Tradium i uge 6. Eleverne modtager et diplom med karakter og linjens indhold. Dimissionsfesten for juniorledere, c1-trænerne og deres forældre afholdes på HHX-Tradium. Det er borgmester Torben Hansen, der forestår dimissionstalen.

Vi har oplevet en massiv interesse fra klubber, kommuner og unioner i Danmark, fortæller John Witting. Denne lederuddannelse, der primært henvender sig til 9. klasses elever i folkeskolen findes ingen andre steder.

I dette skoleår er linjen blevet yderligere udvidet, fortæller lektor Jesper Møgelvang. Til at undervise i økonomi og budgetlægning kommer der en økonomimedarbejder fra Jutlander Bank, og til at styrke kommunikationsdelen er DBU/Jylland med.

Konceptet er nu oversat til engelsk og sendt til Randers`s venskabsbyer i Island, Finland, Norge, Sverige og Polen.
Til januar 2021 skal repræsentanter fra fodboldlinjen til Chesterfield i England og holde oplæg om bl.a. juniorlederuddannelsen for skolefolk fra England, Wales og Skotland.
Men også i Danmark sker der nu en udvidelse. Således er DBU/Jylland nu meget interesseret i at udbrede uddannelse til klubber og kommuner i hele landet.

Jacob Ebsen Madsen, der er Chef i Kommune og Samfund i DBU/Jylland siger: Fodboldlinjen i Randers Kommune er det gode eksempel på, hvad et struktureret og prioriteret samarbejde mellem klubber, kommune og skoler kan medføre.

Udover fodboldtræningen har linjen haft succes med juniorlederuddannelsen og C1 træneruddannelsen. Disse tiltag er med til at udvikle de unge, men også med til at styrke og udvikle de lokale klubber, hvor flere af de unge efterfølgende bliver involveret som trænere, holdledere eller i ungdomsbestyrelser. Konceptet vil vi meget gerne udbrede til andre kommuner, klubber og skoler i Danmark, slutter Jacob Ebsen Madsen.

Sidste skoleår samlede Linjen de lokale klubber til et møde på den sidste undervisningsdag på C1 uddannelsen for at binde de uddannede elever sammen med de klubber, de kommer fra. I det kommende skoleår forventer linjen at kunne bringe endnu flere uddannede og klubber sammen. Den store drøm er at kunne bringe både C1 træner uddannede og Juniorleder uddannede sammen med klubberne.

I de 3 år Junioruddannelsen er blevet tilbudt 9. klasses eleverne på fodboldlinjen er antallet steget år for år. Fra 12 elever i 2018 til 48 i 2019 og i 2020 var der 60 der bestod juniorleder uddannelsen. Sidste år, der var det første med C1 træneruddannelsen, gennemførte 20 den.

Vi regner med at 80 elever gennemgår lederuddannelsen og 20 gennemgår træneruddannelsen i 2021. Interessen er meget stor blandt eleverne og da fodboldlinjen nu dækker hele Randers Kommune, alle 20 skoler er med og elevtallet er over 700, er der basis for en udvidelse, siger John Witting.© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.