LÆSERBREV: Landbruget er reguleret på et fejlagtigt grundlag

Debat
Tirsdag 16. april 2019 kl. 10:00

LÆSERBREV: Landbruget er reguleret på et fejlagtigt grundlag

Af Bo Ritterbusch, landmand og folketingskandidat (LA), Korupvej 10, 9560 Hadsund.

En ny og forbedret målemetode af nitrat i grundvandet beviser, at myndighederne indrømmer hidtidige fejl – og at vi landmænd i årevis har været reguleret totalt misvisende.

Landbrugserhvervet kunne derfor have været sparet for flere års undergødskning – der blandt andet resulterede i, at vi ikke kunne eksportere vores korn på grund af for lavt proteinindhold. Undergødskningen og den fejlagtige vurdering af grundvandsforekomsterne har således spillet en central rolle i den gødningssag, Bæredygtigt Landbrug anlagde mod staten tilbage i efteråret 2012.

Landbruget var ellers tæt på at være i mål med kvælstof-reduktionerne allerede omkring årtusindeskiftet. De første vandmiljøplaner flyttede virkelig noget. Efterfølgende har kombinationen af skrankepavers regneark og politisk korrekthed overtrumfet reelle målinger af, hvad der egentlig udledes – og derfor kunne myndighederne ikke synliggøre den reelle tilstand af det danske grundvand.

Vi landmænd var så at sige på herrens mark, indtil Landbrugspakken gjorde, at vi igen kunne give planterne den næring, de har behov for. Med myndighedernes nylige indrømmelse og forbedrede målemetoder må det lysne: Nu kan dansk landbrug forhåbentlig se frem til – i hvert fald på dette område – at blive reguleret både fagligt og juridisk korrekt. Et fromt håb er derfor også, at danske myndigheder fremover giver EU-Kommissionen det rette billede af det danske grund- og drikkevand – der har det rigtig godt.

Det er faktisk det eneste, vi landmænd ønsker os: At blive reguleret ud fra målinger, fakta og virkelighed, ikke på baggrund af modeller og myter.


© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.