Lær at tackle kronisk sygdom

Torsdag 10. september 2015 kl. 10:00

Lær at tackle kronisk sygdom
Hvad gør du, hvis du ikke har overskud til at lege med dine børnebørn?
Det kan være svært at affinde sig med, at man ikke længere kan bære fyldte indkøbsposer op ad trappen, eller have mistet overskuddet til at lege med børn eller børnebørn.

Heldigvis kan man få et bedre liv med sin kroniske sygdom, hvis man lærer at tackle de symptomer, der følger med, og af og til kan man også lave livsstilsændringer, der forbedrer situationen.

Ole Dallris er uddannet til at undervise på kurset ”Lær at tackle kronisk sygdom”, men hans kendskab til problematikkerne for kronikere går langt dybere. Han lider nemlig af kronisk kræft i knoglemarven, myelomatose, og han har levet med sygdommen i næsten 17 år.

”Jeg bruger af og til mine egne erfaringer som eksempel i undervisningen, for jeg har selv været igennem mange af de ting, som kursisterne er udfordret af i dag,” fortæller Ole Dallris.

Man kan deltage på kurserne med enhver form for kronisk sygdom. En sygdom eller en tilstand karakteriseres som kronisk, hvis den har varet i mere end et halvt år. Man behøver ikke have en specifik diagnose for at deltage – der kan for eksempel være tale om kroniske smerter i ryggen, som man ikke kender årsagen til.

Fra håbløshed til handling
Hvis man har en kronisk sygdom, må man ofte slås med en masse følgevirkninger som for eksempel smerter, træthed, søvnbesvær, stress og muskelspændinger. Noget af det kan afhjælpes, hvis man laver forskellige livsstilsændringer, men det kan være svært at komme i gang med, hvis man generelt mangler overskud i hverdagen. Det er noget af det, Ole Dallris er klar til at hjælpe med.

”Vi afslutter hver mødegang med at lave en handleplan for de ændringer, man kunne tænke sig at indføre i sit liv. Det er vigtigt at man starter stille op og sætter realistiske mål. Hvis man for eksempel vil i gang med at motionere, kan det være et mål, at man starter med at gå en tur rundt om blokken en gang om dagen eller et par gange om ugen,” fortæller Ole Dallris.

Ole Dallris fortæller videre, at målet med kurset er at give deltagerne en bedre hverdag ved hjælp af de værktøjer, man kan tilegne sig på møderne.

* Næste kursus starter 23. september, og der er stadig ledige pladser på holdet. Hvis man vil vide mere, kan man kontakte Ole Dallris på tlf. 40 53 85 65 eller på mail sundhedscenter@randers.dk. Kurserne finder sted i lokaler på Randers Sundhedscenter.

* Husk at gi' RANDERSiDAG.dk en 'synes godt om' på Facebook.


© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.