Kronjyderne har travlt, når de kører bil – med sms, opkald og sociale medier

Randers
Lørdag 18. september 2021 kl. 09:00

Kronjyderne har travlt, når de kører bil – med sms, opkald og sociale medier
Det er særligt mobiltelefonen, der stjæler de kronjyske trafikanters opmærksomhed i trafikken. I 2020 måtte Østjyllands Politi da også sigte hele 2608 bilister for at anvende håndholdt telekommunikationsudstyr under kørsel. (Foto: GF Fonden, stock)


Af Carina Kondrup

Kronjyderne har travlt, når de kører bil – med sms'er, opkald og sociale medier

TRAFIKSIKKERHED:

På trods af storstilede kampagner og politiets voksende bødeblok er kronjyderne og resten af danskerne stadigvæk slemme til at bruge deres mobil, når de kører på vejene. Det viser tal fra både Østjyllands Politi og fra GF Forsikrings fond.

Det er særligt mobiltelefonen, der stjæler de kronjyske trafikanters
opmærksomhed i trafikken.

I 2020 måtte Østjyllands Politi da også sigte hele 2608 bilister for at anvende håndholdt telekommunikationsudstyr under kørsel.

En sms fra konen, en venneanmodning på Facebook, en meddelelse om breaking news fra nyhedsappen.

Det er sjældent, at kronjyderne får lov til at køre bil uden konstante notifikationer fra deres mobiltelefoner. Og det er desværre også sjældent, at notifikationer blot får lov til at være notifikationer.

- Det sker dagligt, at jeg ser både biler og desværre også lastbiler, som slingrer på vejen, fordi føreren ikke koncentrerer sig om at køre sikkert i trafikken og har gang i mobiltelefonen - på den ene eller anden måde.

Det kan hurtigt gå rigtig galt – til stor fare for både fører af køretøjet og alle vi andre medtrafikanter, siger Lars Meier, som er bestyrelsesformand i GF Kronjylland og medlem af bestyrelsen i GF Fonden, der arbejder aktivt med at forbedre trafiksikkerheden i hele landet.

2608 sigtelser hos Østjyllands Politi

Formanden for den lokale afdeling af GF Forsikring er ikke alene med sine oplevelser på de kronjyske veje. Samme tendens kan man nemlig se hos Østjyllands Politi, der i 2020 sigtede intet mindre end 2608 bilister for at anvende håndholdt telekommunikationsudstyr under kørsel.

Derfor er det heller ikke overraskende, at størstedelen af respondenterne i en analyse fra GF Fonden oplever, at deres medtrafikanters uopmærksomhed især skyldes brugen af mobiltelefon.

Hele 8 ud af 10 angiver, at de af og til oplever, at andre bilister taler i håndholdt mobil. Og så er det faktisk kun halvdelen af bilisterne, der angiver, at de ikke selv læser og svarer på beskeder, imens de kører bil.

Det virker helt utroligt, at vi i et land som Danmark – med alle de teknologiske muligheder vi har – har så mange bilister, der sender sms'er og taler i telefon, som om de sad i deres sofa, siger GF Fondens bestyrelsesformand, Jens Jørgen Vinther.

Der er enormt meget at vinde

At trafikanterne på de kronjyske veje er uopmærksomme i trafikken, er ikke kun irriterende for deres medtrafikanter. Det er også en kraftig og direkte medvirkende faktor til trafikulykker.

Faktisk skyldes omkring 9 ud af 10 trafikulykker den såkaldte menneskelige faktor - altså vores adfærd i trafikken. Og 6 ud af 10 ulykker skyldes direkte uopmærksomme trafikanter eller utilstrækkelig orientering.

- Man skulle tro, at den skærpede straf for at bruge mobilen under kørsel, ville få flere til at tænke sig om en ekstra gang, inden de hev mobilen op af lommen. Men på trods af, at man nu både får et klip i kørekortet, en bøde på 1.500 kroner og bliver pålagt at betale 500 kroner til Offerfonden, ser det ikke ud til at have haft den store effekt, siger Jens Jørgen Vinther og fortsætter:

Derfor kan jeg kun tale til danskernes samvittighed og bede dem overveje, hvor mange liv de sætter i fare, når de vender fokus mod mobilen i stedet for vejen. For der er enormt meget at vinde, hvis vi alle sammen tager ansvar for vores egen opmærksomhed i trafikken, slutter han.

5 forslag til fremragende fokus

- Installer trådløs telefoni i bilen, så du kan holde begge hænder på rattet og begge øjne på vejen.

- Læg mobilen godt væk i en taske, i handskerum eller på bagsædet, så du ikke bliver fristet til at tjekke indkomne beskeder og notifikationer.

- Indtast dit bestemmelsessted på din mobils GPS, inden du triller ud ad indkørslen.

- Hold ind til siden, hvis du er nødt til at svare på en sms eller indstille GPS'en.

- Gør det klart for venner og familie, at du ikke svarer på opkald og sms'er, mens du færdes i trafikken. Og brug fx 'Forstyr ikke'-funktionen på din mobil. Den kan bruges af både bilister og cyklister.
© Copyright 2021 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.