Kreaturerne kommer på græs på Toldbodgade

Randers
Onsdag 18. maj 2022 kl. 08:00

Kreaturerne kommer på græs på Toldbodgade
Privat foto


Af Carina Kondrup

Kreaturerne kommer på græs på Toldbodgade

I år bliver det fredag den 20. maj kl. 16.00 at Randers Naturpleje- og Kogræsserforening sætter deres økologiske sortbæltet gallowaykvier på græs på det kommunale areal lige før Boldsen på modsatte side af Toldbodgade. Der kommer også nogle kreaturer fra en økologisk malkekvægsbesætning, som skal hjælpe med at afgræsse arealet i nogle måneder.

Har du lyst til at være med til at udføre naturpleje, passe kreaturer, få økologisk naturplejekød af høj kvalitet, god dyrevelfærd, så er muligheden her. Alle er velkommen til at høre mere om idèen og stille spørgsmål.

Randers Naturpleje- og Kogræsserforening fortæller:

"Nogle af os har 16 års erfaringer. Vi ønsker økologisk kød. De fleste konventionelle dyr får i dag gensplejset kraftfoder med soja og majs. Vi har meget fokus på naturplejen, og at dyrevelfærden skal være optimal i alt, hvad foreningen står for.

Vi plejer et grønt kommunalt areal via afgræsning med kvæg. Vi har en sø, som varierer i størrelse efter årstiden og Rismøllebækken følger langs arealet. Kreaturerne tilses hver dag på skift af medlemmerne, om der er strøm på hegnet, vandet er ok, og om de har det godt. De får hver en kop koslik, kraftfoder for at få en god kontakt til dem.

Medlemmerne har mulighed for at købe noget godt velhængt Gallowaykød 1/8 eller 1/4 kødandel. 1/8 er ca. 20 kg. Man kan også være medlem uden at købe kød, men bare tilse dyrene eller at være støttemedlem.

Kvierne bliver skudt på arealet i oktober måned, så de undgår at skulle bindes og køres levende på Onsild Slagtehus, hvor kødet hænger i 18 dage på køl. Kvierne undgår derved at blive stresset. Slagteren finparterer kødet og fordeler det i poser med en seddel, så det er meget let at få i fryseren. Ønsker man at få lavet suppestegene til fars, er det også muligt.

Kreaturerne er ikke en belastning for klimaet, tværtimod da de udfører en vigtigt naturpleje ved at afgræsse et grønt areal, som ellers ville ende i krat og senere i skov. De bevarer engarealet med dens plante-, dyre- og fugleliv. Biodiversiteten er øget med flere vilde planter, f.eks. er landsvalen kommet tilbage, da kokagerne og de vilde blomster har givet flere insekter. Vi har bl.a. besøg af viben, nattergalen, landsvaler, musvåger, røde glenter, fasaner, hejrer, isfugle, harer og råvildt. Hvert år har vi haft ynglende par af grøn rørhøne eller gråænder. Meget livsbekræftende at følge ællingerne i søen.

Vores dyr er ude hele året, men har mulighed for at gå i læ om vinteren og i læ for solen om sommeren under nogle træer. Foreningen får også 1 års lam, der afgræsser strandenge, klitter og hedearealer og har afholdt mange spændende arrangementer som f.eks. kokkeaftener, lekurser, om partering, forskellige foredrag og ture.

Land og by mødes i foreningen. Vi føler os lidt som kvægbønder i byen. Børn, børnebørn og os voksne får et tættere forhold til vores dyr og naturen. Vi har et godt samarbejde med Randers Kommune, vores 2 landmænd, Byøkologisk Forum og andre samarbejdspartnere. Byøkologisk Forum satte foreningen i gang og har erfaringer siden 2006. Alle er meget velkommen, når kreaturerne kommer på græs og være med til at tilse dem. Det giver mange glæder og gode oplevelser for alle aldre



© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.