Kender du Assentoft Bakker?

Kender du
Søndag 5. september 2021 kl. 14:00

Kender du Assentoft Bakker?
Foto: Randers Kommune


En tur til Assentoft Bakker er for alle, hvadenten man er gående, hundelufter, mountainbiker eller barn.

Assentoft Bakker har i mange år været et populært mål til en frisk gåtur i den smukke natur. I 1960’erne gik skolernes sommerudflugt ofte med tog fra Strømmen Station til Volk Mølle Station og Assentoft Bakker.

Det faglige indhold på turen bestod, som oftest i at skolebørnene frit kunne løbe op og ned ad bakkerne. Var man heldig havde man en mønt på lommen, som kunne veksles til en ispind i kiosken for enden af bakkerne.Foto: Randers Kommune

VM i Motocross og Kirketomt

Randers Motor Sport arrangerede i 1937 det første bakkeløb på banen i Assentoft Bakker. Løbene tiltrak tusindvis af motor sportsinteresserede og i efterkrigsårene var der mellem 10-20.000 tilskuere på plads på bakkerne når løbene blev afviklet.

I 1950’erne blev bakkeløbene afløst af Motorcross og i 1955 blev Moto Cross des Nations afviklet på banen med 24 VM-kørere.

Også Verdensmesterskaberne i 1963, 1965 og 1966 må have skæppet godt i klubkassen, i ishuset og på Volk Mølle Kro. Der var gerne op til 20.000 på lægterne

Volk Mølle og Assentoft Bakker er i dag en stille kontrast. Kun den stærke efterårsblæst i trækronerne og bladene der rasler mod jorden forstyrrer lyden af åndedrættet, mens den 40 meter høje skrænt forceres.

Oven for bakken kan naturturen suppleres med et besøg på Essenbæk Kirketomt, inden det går østover mellem villakvarteret og den skovklædte bakke, stejlt nedad og retur ad Volk Møllevej mod vest. I alt en frisk gåtur på ca 2,5 km i kuperet terræn.

Foto: Randers Kommune

Naturpleje i stedet for slåning

Randers Kommune har brugt dyr til naturplejen i Assentoft Bakker i stedet for slåning.

Fordi dyrene er selektive i deres valg af føde, opnår man en næsten mosaik-agtig struktur i landskabet;

Nogle steder er græsset højere end andre steder og nogle steder bliver gødet mere end andre og vokser derfor anderledes.

Afgræsning giver altså en mere varieret natur og det er ikke kun planterne, som nyder fordele af naturplejen.

Også dyrelivet bliver rigere, for jo flere værtsplanter der gror og blomstrer, jo flere sommerfugle og andre spændende insekter finder man i området. Og jo flere insekter, jo flere fugle og pattedyr.
© Copyright 2021 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.