Hver tiende dansker dør alene

Danmarkidag
Torsdag 2. april 2020 kl. 20:00

Hver tiende dansker dør alene

.
Vågekonen af Ellen Dahl Bang, er en tragikomisk fortælling om døden og livet

Hver tiende dansker dør alene, men flere og flere melder sig frivilligt som vågekoner.

Vågekonen udspiller sig i en lille landsby i starten af 1800-tallet, hvor vi møder Erika, der bor i et lille hus ude i skoven for sig selv, og drikker brændevin i rigelige mængder, når hun ellers kan få fat i det. En dag står hun midt inde i byen og råber efter folk, der går forbi. Pludselig kommer landbetjenten og henter hende. Han vil have hende til at våge over grossereren. Erika nægter men bliver tvunget til at følge med.

Vågekonen er en tragikomisk fortælling om døden og livet oplevet gennem Erika, der ufrivilligt bliver sat til at passe de døende. Og alle de sære, stærke og provokerende øjeblikke hun gennemlever med døden ved sin side.

”I begyndelsen af 1800-tallet var en vågekone en gammel udlevet fordrukken stakkel, som ikke kunne bruges til andet.”
Ud af denne ene sætning, voksede Erika frem, med dybe ar efter det brutale møde med livet, og uden noget ønske om at passe døende mennesker. Erika kan ikke engang passe på sig selv.

Uddrag:

Du bliver her og passer på grossereren, til han dør! siger landbetjenten.
Til han dør? Aldrig i livet! svarer Erika.
Så kommer du på fattiggården!
Erika ser med væmmelse på den store tykke mand i sengen.
Så dø dog! mumler hun. Og tager sig en ordentlig slurk brændevin.

Ellen Dahl Bang, f. 1962, er uddannet cand.mag. i Teatervidenskab fra Københavns Universitet og arbejder som skuespiller, historiefortæller og foredragsholder. Hun rejser rundt i landet med fortællinger og foredrag, deriblandt fortællingen om Vågekonen.

Ellen Dahl Bangs baggrund for at skrive Vågekonen er, at hun i 2012 fik støtte til at lave hospice og plejehjemsprojekt i samarbejde med en kunstmaler.

De havde nogle meget rørende og bevægende timer i selskab med både yngre og ældre mennesker, der fortalte om deres liv, og hvad der havde været særlig vigtigt for dem. Ellen Dahl Bang skrev en lille historie ud fra det, de havde fortalt, og kunstmaleren malede et øjebliksbillede. Til sidst blev der afholdt en fernisering med beboere og pårørende.

Vågekonen udkommer 23. april 2020.



© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.