Hvad er Advent? | Første søndag i advent

Randers
Søndag 28. november 2021 kl. 08:00

Hvad er Advent? | Første søndag i advent

Hvad er Advent? | Første søndag i advent
Provst i Randers Søndre provsti og sognepræst i Sct. Clemens, Birgith Nørlund
Af Carina Kondrup

De fire søndage inden jul kaldes advent. Mange familier har traditioner, som knytter sig til adventstiden - æbleskiver, julebag og klippe julepynt, for bare at nævne nogle - og adventskransen med de 4 lys, er blevet en fast del af manges julepynt.

Men hvad er advent?

På Randersidag.dk har vi spurgt 4 præster om de vil give deres bud på: Hvad er advent? Denne uges klumme er skrevet af Provst i Randers Søndre provsti og sognepræst i Sct. Clemens, Birgith Nørlund:

Advent er ventetid. Advent betyder komme, men hvad er det i grunden, vi venter på, kommer?

Der ER tydeligvis noget i luften - noget nyt er på vej - der er noget, der tager sin første spæde begyndelse 1.søndag i advent. Et lille spinkelt lys, der tager til og forkynder, at der er håb for enden af adventstiden, hvor ventetiden er slut. For så kommer han, Guds søn, som vi venter på og som vi skal fejre til jul.

Der er håb – og vi er så klar til at høre det! Vi trænger til at høre forjættende ord, vi trænger til at tage håbefuldt imod, selvom vi hverken kan besværge eller kontrollere fremtiden. Det har denne uvisse tid om noget lært os.

Adventstiden handler om at længes, håbe og forvente ikke hvad som helst, men alt godt.

I kirken er adventstidens farve er lilla. Den lilla farve symboliserer bod og forberedelse. Før i tiden fastede man som forberedelse til julen. Både sjæl og krop skulle beredes på at tage imod julens budskab. At undvære noget godt en tid skulle styrke længslen efter, at festen begyndte og samle opmærksomheden om julens egentlige budskab.

Adventskransen er en tradition, vi som så meget andet har hentet i Tyskland, og den slog for alvor igennem under besættelsesårene, hvor kransen pyntet med røde og hvide bånd, blev symbol på både håb og danskhed. Efter krigen bredte traditionen sig fra hjemmene og ind i kirkerne, hvor adventskransen enten pyntes med julens røde og hvide bånd eller bodens og eftertankens lilla bånd.

Bølgerne kan gå højt i forhold til om det skal være røde eller lilla bånd. Jeg har hørt om en ny præst, der kort før adventssøndagen blev ringet op af graveren, der gerne ville vide om der skulle røde eller lilla bånd i kirkens adventskrans. Præsten undrede sig over spørgsmålet og spurgte om ikke graveren kunne vælge den farve, man nu plejede på stedet. Hvorefter graveren fortalte, at man tidligere på grund en længere strid mellem pastoratets to præster, havde to forskellige adventskranse, - alt efter hvem der havde tjeneste i kirken den pågældende adventssøndag. Den strid blev heldigvis bilagt med en ny præsts ankomst, - uden at jeg kan huske, om adventskransen endte med røde eller lilla bånd.

Adventstiden er både en lilla stille forberedelsestid og en rød fin forskudstid. Så begge farver giver god mening i ventetiden.
For ventes, det skal der. Derfor tænder vi kun et lille lys den første søndag. Og ser ind i det og venter.
Alt godt kommer til den, der kan vente den lilla (eller røde) ventetid ud. Glædelig advent!

Amen
© Copyright 2022 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.