Harpen: Fire danske komponister på scenen

Randers
Onsdag 26. januar 2022 kl. 08:00

Harpen: Fire danske komponister på scenen
Foto: Randers Kammerorkester


Af Carina Kondrup

Harpen: Fire danske komponister på scenen

Fire danske komponister står på programmet, når Randers Kammerorkester onsdag den 9. februar 2022 spiller koncert i Værkets Koncertsal sammen med harpenisten Tine Rehling. Koncerten er en rejse i tid op gennem dansk historie fra Frederik Rungs romantiske Serenade og Carl Nielsens Lille Suite for strygere over Per Nørgårds Consolazione for soloharpe til uropførelsen af den helt nutidige Anders Koppels harpekoncert.

Koncerten er arrangeret i et samarbejde mellem Randers Kammerorkester og Kammermusikforeningen Brage, og uropførelsen gennemføres med støtte fra Statens Kunstfond.

Inspireret af Harpo Marx

For et par år siden opfordrede Tine Rehling komponisten Anders Koppel til at skrive et nyt stykke musik for soloharpe og kammerensemble. Resultatet blev et værk, der har fået titlen "Harpo", hvor Koppel er inspireret af både Tine Rehlings eminente evner som harpenist og Harpo Marx fra filmene med Marx Brothers. Harpo optræder som den stumme af tre brødre og taler kun gennem fagter og grimasser men først og fremmest gennem musikken. Anders Koppel beskriver selv, hvilken betydning Harpo Marx har for den nye harpekoncert:

- Han taler kun gennem musik og bevægelse. Hans harpespil er udsøgt og hans musikalske frasering veltalende. Hans energi er ukonventionel og hans nærvær poetisk. Alt dette skabte den atmosfære, i hvilken jeg komponerede "Harpo".

Tine Rehling

Tine Rehling debuterede som harpenist i 1993 og har siden givet en lang række koncerter i Europa, USA, Kina og Australien. Hun har optrådt på festivaler i Sverige, Estland, Rusland, Polen, Irland og på Hawaii, og hun har flere gange været solist og kammermusiker ved Rio Harp Festival i Brasilien. Tine Rehling har samarbejdet med en lang række musikere og komponister som solofløjtenist ved DR Symfoniorkestret Ulla Miilmann, solocellist Henrik Dam Thomsen, saxofonisten Benjamin Koppel og jazzpianisten Thomas Clausen.

Dansk romantik for ni instrumenter

Fredrik Rungs Serenade er et charmerende, iørefaldende og venligt værk for ni instrumenter. Serenaden har en udpræget dansk tone men er også inspireret af komponister som Schubert og Mendelsohn og tilsat en lille knivspids næsten orientalsk krydderi. Gennem mange år samlede partituret støv på Det Kongelige Biblioteks kilometerlange boghylder, og da Randers Kammerorkester i marts 2001 spillede Serenaden på Værket i Randers og på Den Sorte Diamant i København, var det sandsynligvis en uropførelse i nyere tid.

Fra vemod til glæde

Carl Nielsens Lille suite for strygere er et af Nielsens tidligere værker, der blev spillet første gang i Tivolis Koncertsal i 1888. I suiten bevæger Carl Nielsen sig i tre satser fra det lidt vemodige og gennemsigtige til en fuldt udfoldet strygerklang i sidste sats, der er en virkningsfuld hyldest til glæden og vinens opkvikkende rus.

Det milde og moderlige

Per Nørgård, som bliver 90 til sommer, har i mange år været en af de førende komponister i Danmark. I 2002 komponerede han Consolazione for soloharpe til Tine Rehling. På dansk betyder værkets italienske titel "trøst", og Nørgård tager udgangspunkt i en melodi fra hans Symfoni nr. 3, der bl.a. beskriver det milde og moderlige.



© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.