Genanvendt plast i så høj kvalitet at det kan bruges til fødevarekontakt

Aage Vestergaard Larsen A/S i Mariager
Onsdag 20. oktober 2021 kl. 11:00

Genanvendt plast i så høj kvalitet at det kan bruges til fødevarekontakt

.
Genanvendt plast i så høj kvalitet at det kan bruges til fødevarekontakt materiale, er det realistisk?

Realistisk er det iflg. plastgenanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S i Mariager, og de får nu chancen for at bevise det, da de sammen med nogle af værdikædens førende aktører netop har fået bevilget en millionstøtte af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen.

At få husstandssorteret plastaffald i PE og PP oparbejdet i en høj kvalitet, så det kan sendes tilbage som nye emballageprodukter til de private borgere, det har længe været et ønskescenarie for mange private borgere såvel som for detailhandlen, erhvervsdrivende og plastindustrien i det hele taget.

Det ønske har virket som uopnåelig grundet bl.a. grundet manglende forsorteringskapacitet samt genanvendelsesanlæg med den rigtige teknologi.

Nu er de første forsorteringsanlæg og genanvendelsesanlæg med den rigtige teknologi en realitet i Danmark, og nogle af værdikædens førende aktører er nu gået sammen i et projekt, med det formål at kunne lave genanvendt plast i så høj en kvalitet, at det kan godkendes til produktion af fødevareemballage i plast.

Projektet vil forløbe i tre faser, hvor der fokuseres på rent industrielt plastspild, rent post-consumer plastaffald fra flere kendte kilder, og sidst men ikke mindst fokuseres på husstandssorteret plastaffald.

Projektets parter er Orkla Danmark, LAKRIDS BY BÜLOW, Riemann A/S, J. Krebs & Co. A/S, Hornbæk Plast A/S og Aage Vestergaard Larsen A/S.

Citat fra Aage Vestergaard Larsen A/S:

Plast er et unikt materiale og meget velegnet til mekanisk genanvendelse, og vi ser frem til at kunne tage endnu et skridt i vores bestræbelser på at være med til at øge genanvendelsen af husstandssorteret plast i Danmark og vores glæde bliver endnu større ved tanken om at skulle være med til at lave de private borgeres plastaffald om til en fødevaregodkendt plast-emballage, som kan komme retur til de private borgere. At der også er et betydelig CO2 udslip at spare ved at bruge genanvendt plast viser at både miljø og den cirkulære økonomi har gavn af at genanvendelse af plast i Danmark øges

Citat fra Orkla Danmark og Riemann:

” Plast er et uundværligt materiale til emballage, når det gælder produktsikkerhed og holdbarhed – også i kosmetik- og fødevarebranchen. Det er en stor udfordring, at vi i dag ikke har en effektiv cirkulær model for anvendelsen af plast, hvilket både skader miljøet i form af forurening og klimaet på grund af de store ressourcer det kræver at producere ny plastik. Hos Orkla Danmark og Riemann indgår vi i forskellige projekter – herunder dette - for at afsøge mulighederne for at accelerere brugen af plastik med omtanke og med en reduceret påvirkning af klima og miljø”

Citat fra LAKRIDS BY BÜLOW:

Hos LAKRIDS BY BÜLOW er alle vores bøtter produceret af 100% genanvendt plastik og bæredygtighed tænkt ind i alle led af vores produktion. Vi ønsker at støtte den grønne omstilling og arbejder hver dag med at sikre cirkularitet i værdikæden, hvorfor vi kontinuerligt arbejder på at drive en virksomhed med mindst muligt aftryk på miljøet. Det glæder os, at der nu kommer endnu mere fokus på genanvendelse af fødevaregodkendt plastik. De små detaljer og justeringer er ikke altid synlige, men samlet set gør de den store forskel for vores vigtigste leverandør – naturen.


© Copyright 2022 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.