Friluftsrådet vil rydde op i ulovlige skilte og barrierer i naturen

Østjyllandidag
Tirsdag 12. oktober 2021 kl. 08:00

Friluftsrådet vil rydde op i ulovlige skilte og barrierer i naturen
Foto: Friluftsrådet


Af: Birgitte Holm

Friluftsrådet vil rydde op i ulovlige skilte og barrierer i naturen.

En ny storstilet kampagne med titlen Gå Nye Veje skal gøre op med de mange ulovlige skilte og barrierer, der er i den danske natur og som forhindrer danskerne i at få de naturoplevelser, de har ret til.

Du kender det måske selv.

Du kommer gående langs stranden og pludselig møder du et skilt, hvor der står "privat strand - adgang forbudt". Eller måske du er på vej i skoven, og hen over stien hænger der en kæde, der forhindrer din adgang. Det oplever mange, men det vil Friluftsrådet gøre op med. Nu skal der ryddes op i skoven af skilte og barrierer, så vi kan få gode oplevelser i naturen.

Friluftsrådet lancerer tirsdag 12. oktober kampagnen "Gå nye veje - stop skilteskoven", der opfordrer borgerne til på hjemmesiden gaanyeveje.dk at registrere de barrierer, de møder i naturen og som gør dem i tvivl om, hvorvidt de er lovlige. Derefter indsender Friluftsrådet de relevante sager til vurdering hos kommunen, der har pligt til at undersøge og afgøre de sager, der kommer ind.

Kampagnen er den absolut mest aktivistiske, Friluftsrådet har lanceret i årevis, og der ér behov for en aktivistisk indsats, siger direktør i Friluftsrådet, Winni Grosbøll.

"Eksperter vurderer, at der er op mod 80.000 forhindringer i den danske natur, og mange af dem afholder os fra at komme ud og bruge og opleve naturen. 15.000 af barriererne er skilte, og mange er ulovlige, fordi de sår tvivl om, hvorvidt folk må gå der. Det her er et kæmpe problem, og det behøver fokus. Vi kan ikke acceptere, at lodsejere, enten fordi de bryder reglerne eller ikke kender dem, udelukker alle os andre fra at få glæde af den natur, vi har ret til at færdes i", siger Winni Grosbøll.

Vi skal værne om adgangen til naturen

Winni Grosbøll pointerer, at kampagnen ikke er sat i verden for at genere lodsejere eller kommuner, men at indsatsen skal give danskerne bedre adgang til naturoplevelser.

"Adgangen til den danske natur er noget, vi skal værne om. Den er under pres på mange måder og kan ikke tages for givet. Nu giver vi borgerne en mulighed for at handle, hvis de oplever barrierer derude, og det er bare ét af de initiativer, vi tager for at sikre, at vi kan komme ud i naturen og dyrke friluftsliv", siger Winni Grosbøll.

For hun understreger, at der også er brug for mere klare og enkle regler for adgang til naturen, som både kommuner, lodsejere og friluftslivets brugere kan forstå.

"Christiansborg må også på banen her. De mange uklare regler for at færdes i naturen betyder, at både lodsejere og friluftsfolket bliver i tvivl om, hvad der gælder hvor. Det skaber unødige konflikter. Vi skal have klare og enkle regler for adgang, som vi ikke kan være i tvivl om, hvordan skal forstås", siger Winni Grosbøll.

Se hvordan du kan hjælpe med at registrere de skilte og barrierer, du møder, på https://gaanyeveje.dk/


© Copyright 2022 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.