Fra ymerbæger til skraldespand

Randers Kommune
Tirsdag 22. juni 2021 kl. 16:00

Fra ymerbæger til skraldespand

.
Indkøb af affaldsbeholdere er normalt ikke noget, der flytter grænserne for den grønne omstilling.

Det skal der laves om på i Randers Kommune, hvor de velkendte affaldsbeholdere til indkørslerne nu skal laves af genanvendt plast fra de selvsamme husholdninger.

Plast fra husholdningerne skal genanvendes.

Det har længe været visionen i Randers Kommune, som vil bevare førerpositionen i den disciplin. Det er desuden en vigtig brik for at nå målet om at være en CO2-neutral kommune. Ifølge leder af Affald & Genbrug i Randers Kommune, Allan Asp Poulsen, er det afgørende, at kommunerne bruger deres indkøbskraft og efterspørger produkter lavet af genanvendt plast, så markedet har noget at flytte sig efter.

"Når vi køber nye affaldsbeholdere til at stille hos borgerne, er det ret store mængder plast vi køber. Derfor er det oplagt, at vi stiller krav til, hvor den plast kommer fra. Og når vi nu selv står med alt den plast, vi har samlet ind, skal vi selvfølgelig have lukket det kredsløb," forklarer Allan Asp Poulsen.

Ordren lyder på 17.000 affaldsbeholdere i første omgang, og de skal være produceret af minimum 40% plast fra borgerne i Randers Kommune.

Da Affald & Genbrug undersøgte mulighederne for at købe affaldsbeholdere produceret af den indsamlede plast, fandtes der ikke et produkt, de kunne købe. Men det skal man ifølge Allan Asp Poulsen ikke lade sig stoppe af.

"Hvis vi sørger for at være ude i god tid og tage en grundig dialog med producenterne inden vi laver en bestilling, har de mulighed for at skabe den vare, vi efterspørger. Vi fik hele tre tilbud, hvor vi lagde meget vægt på miljø og genanvendelse."

MV Plast fra Randers, med Dansk Affaldsminimering i Langå som underleverandør, fik opgaven.

De to firmaer har gennem flere år haft et dedikeret udviklingssamarbejde om genanvendelse af husholdningsplast, hvor også plast fra husholdningerne i Randers er blevet brugt til en række nyskabende produkter.

En nødvendig omstilling

Hos MV Plast er man efterhånden blevet eksperter i den genanvendte husholdningsplast. Her bliver lavet alt fra paller til designerstole af gamle shampooflasker, og det er ifølge direktør Michael Velling nødvendigt at omstille produktionen til et cirkulært kredsløb.

"Vi selvfølgelig enormt glade for at være en del af det bæredygtige udviklingsmiljø, der er i Randers Kommune. For 5 år siden startede vi og har siden investeret mange ressourcer og tid i omstillingen af maskinparken. Nu bærer indsatsen frugt, og vi ser en spændende og stadigvæk udfordrende fremtid i møde, for der ligger et stort udviklingspotentiale i den cirkulære produktion," fortæller Michael Velling, der håber, at flere kommuner vil gå Randers Kommunes fodspor og revurdere deres traditionelle udbud, inden de bestiller plastprodukter.

Kommunerne skal tage ansvar for deres eget plastaffald

Hos Dansk Affaldsminimering er man også glade for at se, at Randers Kommune også tager ansvar for deres indsamlede plast, ved at efterspørge det i nye produkter.

"Vi renser og forarbejder kommunernes plastik, så det kan indgå i nye produkter. Men hvis ikke, der er efterspørgsel på produkter af genanvendt husholdningsplast, så bliver det sværere at få plastikken tilbage i kredsløb, og det jo først der, det begynder at batte i klimaregnskabet," forklarer Kim Dalsgaard, direktør i Dansk Affaldsminimering.

"Det kræver en målrettet indsats at være first mover. Når Randes Kommune går ind og efterspørger en affaldsbeholder af deres egen plastik, så tager de ansvar for at der kommer et træk gennem hele værdikæden som sikrer, at den plast, vi genanvender, kan afsættes og komme ind i et cirkulært kredsløb."
© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.