Foredrag om Højskolebevægelsen

Randers
Onsdag 12. februar 2020 kl. 19:00

Foredrag om Højskolebevægelsen

Kom til foredrag

Torsdag d. 27. februar
kl. 19.30 i Enghøj Sognegård

Pris: 50,- kr. inkl. kaffe og kage.

I 1844 åbnede verdens første højskole i Rødding i Sønderjylland. Herfra bredte højskoleideen sig hurtigt til de nordiske land og videre ud i verden.

Lars Thorkild Bjørn, tidligere højskolelærer og i dag næstformand i Højskolehistorisk Forening, vil fortælle om N. F. S. Grundtvigs idé om folkeoplysning – og om hvordan hans tanker blev til virkelighed gennem Christen Kolds praksis.

Efter 1864 kom det store højskoleboom, hvor Lars Bjørnbak oprettede sine kundskabsorienterede højskoler. Indre Mission fik deres højskoler i slutningen af 1890’erne og med Niels Buck kom den første højskole med hovedvægten på et enkelt fag – Ollerup gymnastikhøjskole.

Ungdomsoprøret i 1970’erne medførte helt nye højskoleformer, hvor enkelte fag eller projekter var dominerende. Der blev lavet rejsende højskole, og der blev oprettet højskole for pensionister.

Lars Thorkild Bjørn begyndte selv som højskolelærer i 1958 – og har således været med gennem 60 år. Han har været lærer ved tre danske og to norske højskoler og gæstelærer ved højskoler i Sverige, Finland og Polen



© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.