Fødevarestyrelsen klar med gode råd til decembers mad og måltider

Danmarkidag
Torsdag 9. december 2021 kl. 14:00

Fødevarestyrelsen klar med gode råd til decembers mad og måltider
Arkiv billede


Af Carina Kondrup

Fødevarestyrelsen klar med gode råd til decembers mad og måltider

Med en juleoffensiv på de sociale medier forsøger Fødevarestyrelsen at hjælpe forbrugerne, så de undgår at sende deres middagsgæster hjem med et maveonde.

​​Vask hænder, inden du laver mad, sørg for at holde råt kød væk fra salat og køl dine lune retter hurtigt ned, hvis de ikke skal på bordet med det samme. Sådan lyder nogle af de gode klassiske råd, som Fødevarestyrelsen i løbet af december sender ud til forbrugerne på facebook og instagram.

Råd, som kan være med til at undgå, at ubehagelige bakterier som salmonella og aggressive vira, som f.eks. norovirus, sender julegæsterne hjem med et alvorligt maveonde frem for minder om et veldækket frokostbord.

'Vi ser desværre hvert år, at mange bliver syge af den mad, de spiser i december og januar. Formentlig fordi mange hjemme i de private køkkener glemmer nogle af de helt basale hygiejneråd, når de har rygende travlt og skal lave mad til mange', fortæller Niels Ladefoged Nielsen, specialkonsulent i Fødevarestyrelsen.

En klassisk fejl er, at kokken i køkkenet ikke får varmet de lune retter ordenligt igennem, inden de kommer på bordet. Dermed kan den lune leverpostej eller ris à l'amanden blive et slaraffenland for de vira og bakterier, som erfaringsmæssigt giver både opkast og diarré. Også hurtig nedkøling af for eksempel gryden med tarteletfyld er vigtig, hvis retten først skal på bordet dagen efter.

Ved norovirusangreb er der kontant afregning, og gæsterne bliver typisk syge inden for 20-30 timer. Men man kan blive syg fra få timer efter, at man har spist, og op til flere dage efter. – Det afhænger af, hvilken type bakterie eller virus der evt. er i maden.

Det er næppe kendt for alle, at karafler og skåle af krystalglas kan have et meget højt indhold af bly. Det sundhedsskadelige tungmetal kan trænge over i sur mad og drikke, såsom portvin og kirsebærsovs, hvis fødevarerne bliver opbevaret natten over i det elegante service. Det er derfor en god idé kun at bruge krystalglas i kort tid til fødevarer.

'Allerede nu har vi vel omkring ti gode juleråd klar til december. Dem deler vi med forbrugerne, som gerne må give dem videre til venner og familie. Både til de unge, som måske aldrig har hørt rådene før, og de ældre, som måske har glemt dem ', slutter Niels Ladefoged Nielsen.


© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.