Fødevarestyrelsen advarer lokale hønseejerne om fugleinfluenza

Randers
Torsdag 19. november 2020 kl. 19:00

Fødevarestyrelsen advarer lokale hønseejerne om fugleinfluenza
Arkiv billedeEt udbrud af fugleinfluenza i høns syd for Randers betyder, at ejere af fjerkræ og andre fugle skal følge særlige regler den kommende tid.

Mandag blev 25.000 høns på en stor gård sydøst for Randers aflivet for at forhindre smittespredning. Hønsene var ramt af den meget alvorlige og smitsomme fugleinfluenza H5N8. Udbruddet betyder, at alle i området, der ejer høns og fugle, skal holde dyrene inde og være ekstra forsigtige den kommende tid.

- Vi har etableret en 3 km og en 10 km zone rundt om den smittede gård. Inden for zonerne er der nu særlige begrænsninger for fjerkræbesætninger, som skal hjælpe os med at holde fugleinfluenzaen under kontrol, siger Birgit Hendriksen, chef for Fødevarestyrelsens VeterinærØst.

I 3 km zonen er der bl.a. krav om, at høns og alle andre fugle holdes inde, og at ejere af hobbyfjerkræ og fugle registrerer sine dyr på landbrugsindberetning.dk. Formålet er bl.a. at sikre tæt overvågning, så Fødevarestyrelsen kan reagere hurtigt på nye udbrud tæt på.

Forbud mod at flytte æg, høns og fugle i zonerne

Zonebegrænsningerne betyder bl.a., at det i en periode bliver forbudt at sælge æg eller flytte æg, kyllinger, høns og andre fugle til eller fra ejendomme uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen. Ejere og besøgende, der kommer i hønsegårdene skal rense og desinficere fodtøj, så de ikke bringer smitte rundt, og ejere har pligt til at forebygge smittespredning. Hvis der opstår tegn på sygdom blandt fuglene har ejeren pligt til at kontakte Fødevarestyrelsen om mistanken.

Hvis der ikke kommer nye udbrud i området kan zone-beskyttelsen tidligst blive ophævet om 30 dage.

Du kan finde flere oplysninger på foedevarestyrelsen.dk ved at søge på "zoner ved højpatogen H5 eller H 7 fugleinfluenza"

Om fugleinfluenza

Alle fuglearter kan rammes af fugleinfluenza, men høns og kalkuner er særligt udsatte og udvikler kraftige symptomer. Svømmefugle er generelt mere modstandsdygtige og kan bære på fugleinfluenza uden have symptomer.

Der er ikke rapporteret om smitte til mennesker med de typer af fugleinfluenza, der i øjeblikket cirkulerer i Europa.


Tustrup sydøst for Randers er centrum for Fødevarestyrelsens 3 km og 10 zoner, hvor der nu er særlige krav og restriktioner for alle hønsegårde og fjerkræbesætninger


© Copyright 2021 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.