Flere kvinder i Folketinget

Folketingsvalget 2019
Torsdag 16. maj 2019 kl. 10:00

Flere kvinder i Folketinget

I dag er der kun 37% af Folketingets medlemmer, som er kvinder. Det tal skal være højere.


Seks politikere, der opstiller til Folketinget for seks forskellige partier kæmper for at få flere kvinder valgt ind til folketingsvalget d. 5. juni. For at sætte fokus på den kamp drager de lørdag d. 18. maj på turné med bus rundt i Østjylland på en fælles kampagne.

De seks politikere er: Britt Bager (V), Iben Sønderup (A), Kirsten Normann Andersen (F), Mette Hjermind Dencker (O), Katrine Robsøe (B) og Charlotte Green (C).

Mød de seks politikere personligt, når de besøger Aarhus, Hinnerup, Randers og Auning efter flg. plan:
10.00-11.00: Aarhus Banegård
11.30-12.30: Hinnerup Butikstorv
13.00-14.00: Rådhustorvet, Randers
14.30-15.00: Centertorvet, Auning

Uenigheder
Uenighederne er mange. Der er delte meninger om velfærd, integration og klimapolitik.
Iben Sønderup og Britt Bager er uenige om skattestop. Kirsten Normann Andersen og Mette Hjermind Dencker er uenige om udlændingepolitikken. Katrine Robsøes vigtigste mærkesag er klima, og Charlotte Green kæmper for et bedre sundhedssystem.

Enige, men af forskellige grunde
Men én ting er de alle enige om: Der skal være flere kvinder i Folketinget. De seks politikere har dog hver sine bevæggrunde for dét ønske.

Konservatives Charlotte Green siger:
"Som kvinde i politik oplever jeg ofte at have andre prioriteter og værdier end mine mandlige kolleger. Derfor er det vigtigt, at vi bliver lige repræsenteret, så alle synspunkter kommer til at tælle ligeligt."

Iben Sønderup går lidt i samme retning:
"I Danmark har vi et af Europas mest kønsopdelte arbejdsmarkeder," præciserer hun. "Det betyder at kvinders og mænds livserfaring ofte er meget forskellig. Og det er vigtigt, at også kvindernes værdier og livserfaring afspejles i Folketinget. Derfor skal vi have flere kvinder i Folketinget"

Britt Bager siger: "Vi kvinder har nogle andre erfaringer, og vi går op i nogle andre ting.
Det er vigtigt at folketinget afspejler befolkningen. Og når kun 37 procent af folketinget er kvinder, så vil jeg gerne slå et slag for at gøre opmærksom på det."


Katrine Robsøe har en lignende vinkel på det:
"For det første er det et demokratisk problem, at der er så få kvinder i Folketinget, når vi udgør halvdelen af befolkningen. For det andet mener jeg, at det er enormt vigtigt at piger og kvinder har nogen at spejle sig i, når de ser på medlemmerne af Folketinget. Og måske tænke 'der kunne jeg også ende en dag," mener hun.

Dansk Folkepartis Mette Hjermind Dencker siger:
"Jeg er ikke tilhænger af hverken kvindekvoter eller at man skal stemme på en kvinde, bare fordi hun er kvinde. Men kvinder og mænd tænker forskelligt, og når der skal laves lovgivning skal hver en sten vendes, og vi har brug for flere perspektiver."

Kirsten Normann Andersen siger:
"For mig er det vigtigt, at vi kæmper for ligestilling over alt i samfundet, fra Christiansborg til fodboldstadionet. Mænd og kvinder er ikke ens og tænker ikke ens, derfor er det vigtigt, at der arbejdes hen imod en lige fordeling af mænd og kvinder på Christiansborg. På den måde bliver kvinder og mænd i samfundet repræsenteret ligeligt. Men det er naturligvis op til vælgerne at afgøre den 5. juni, hvordan fordelingen skal være."


© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.