Får børn i din kommune fremtidens kompetencer?

Randers
Onsdag 3. november 2021 kl. 09:00

Får børn i din kommune fremtidens kompetencer?

Af Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation, IT-Branchen & Claus Rosenkrands Olsen, uddannelseschef, Dansk Erhverv

Får børn i din kommune fremtidens kompetencer?

Kommunalvalget melder snart sin ankomst. Her skal du som vælger ikke blot tage stilling til hvem, der vil give flere penge til cykelstier eller ældre. For spørgsmålet er også, hvem der vil investere i din kommunes og ikke mindst børnenes fremtid.

Hvordan ruster skolerne vores børn til en stadig mere digital hverdag og hvad er det for kompetencer kommunen bør sikre de nye generationer, der skal navigere i en foranderlig verden?

97% af danskerne mener, at børns digitale kompetencer i høj eller nogen grad er afgørende for deres fremtid. Teknologiforståelse som nyt fag i folkeskolen har da også længe været en varm kartoffel og vi nærmer os en politisk beslutning. Så hvad sker der imens i din kommune?

København og Odense er nogle af de kommuner, der for længst er begyndt at arbejde med børns digitale kompetencer. Her har over 23.000 begejstrede elever haft Coding Class på skemaet, mens andre kommuner og skoler har benyttet nogle af de mange tilbud under Åben Virksomhed. Det er undervisningsforløb, hvor eleverne prøver kræfter med teknologi i praksis.

Det er klogt af dem, da teknologiforståelse er afgørende for, at vi for fremtiden får klædt de unge på til at forstå og bidrage til et digitalt Danmark. Imens risikerer de resterende kommuner og ikke mindst børnene at stå tilbage, mens den teknologiske udvikling og fremtidens muligheder suser forbi dem.

Det er nu, vi skal investere i fremtiden

Fremtidens succesrige kommuner vil være dem, der får sat ind hurtigst muligt af to primære årsager.

For det første stiller det borgere bedre i en digital verden at kunne forstå, hvad der rent faktisk ligger bag iPad-skærmen og Facebooks algoritmer, så de kan navigere kritisk på egen hånd.

For det andet vil fremtidens succesrige kommuner være dem, der giver de bedste betingelser for at arbejde, leve og bo i området.

It-kompetencer skaber jobs, innovation, grønne løsninger og gør samtidig byens borgere bedre til at søge information og stille de kritiske spørgsmål – ja ganske enkelt at kunne bidrage til fremtiden.

Men der lurer også en trussel i horisonten: Mckinsey Global Institute peger på, at halvdelen af alt betalt arbejde ville kunne automatiseres og digitaliseres indenfor få årtier.

Hvad gør I i kommunen for at sikre, at borgerne også i fremtiden kan være sikker på, at der er jobs? Og at kommunens fremtidige generationer er rustet til dem?

Når der er behov for at sætte ind tidligt med digitale kompetencer allerede i folkeskolen, skyldes det erfaring, der viser store fordele: Læringen er høj, der er interesse fra både piger og drenge, og børnene er vilde med det, hvis man gør undervisningen kreativ og hands-on.

Dog vil det tage lang tid at få uddannet en hel generation med it-kompetencer. Derfor gælder det om at sætte ind allerede nu, og her kan din stemme ved kommunalvalget være afgørende.

Hvad er din kommunes plan for fremtidens skole?

89% af alle danskere vil ifølge Danmarks Statistik have teknologiforståelse ind som en fast del af skoleskemaet.

Så det vi mangler, er nogle lokalpolitikere, der sætter handling bag nødvendigheden ved at sætte arbejdet i gang med lærere og skoler.

Så når du som vælger, skal afgive din stemme den 16. november, så husk at stemme på dem, der vil gøre din kommune til fremtidens kommune ved at prioritere teknologiforståelse i Folkeskolen.

Hvis dine lokalpolitikere ikke bliver holdt op på fremtiden, så risikerer vi, at toget allerede er suset forbi.

© Copyright 2022 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.