Få tre huse for en lejlighed

Danmarkidag
Onsdag 28. september 2022 kl. 07:00

Få tre huse for en lejlighed
Du kan bytte til over 400 kvm på landet for en lejlighed i hovedstaden. Foto: home Nysted


Af Redaktionen

Få tre huse for én lejlighed

BYTTE-BYTTE PÅ BOLIGMARKEDET: En lejlighed i hovedstadsområdet kan nu byttes til hele 417 kvm hus på landet. Hovedstaden og storbyerne er stukket fra resten af landet under Corona

Det kommer nok ikke som en overraskelse, at boligerne i byerne i gennemsnit er noget dyrere end dem på landet.

Men forskellen er markant og er vokset, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Home har set nærmere på. Den viser, at den gennemsnitlige købesum og kvadratmeterpris falder i takt med faldende bystørrelse og er lavest i landdistrikterne.

Det betyder, at en lejlighed på 80-90 kvm i hovedstadsområdet kan byttes til tre typiske enfamiliehuse på 140-150 kvm på landet – eller til hele 417 kvm enfamiliehus på landet.

"Det er et meget tydeligt billede på den kæmpe forskel, der er på boligpriserne rundt omkring i landet – og særligt mellem hovedstaden og landdistrikterne," siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Opgørelsen viser også, at boligerne generelt er steget i pris fra 2013 til 2021 - både på landet og i byerne - men forskellene mellem land og by er blevet større.

I 2013 kunne man fx bytte en lejlighed i hovedstadsområdet på 80-90 kvm til 314 kvm enfamiliehus på landet – mod altså 417 kvm enfamiliehus på landet i 2021.

Ser man på udviklingen i boligpriserne i land og by, ser det ud til, at Corona har pustet yderligere til forskellen, lyder vurderingen fra Home.

Mens bytteforholdet fra 2018 til 2020 ikke ændrede sig nævneværdigt mellem hovedstaden og storbyer, mellemstore byer og de mindre byer, så fik det ny næring under Corona, viser tallene fra Danmarks Statistik.

"Både de mellemstore byer, de mindre byer og landdistrikternes boligpriser fik efter en stabil periode igen ekstra baghjul af hovedstadsområdet og storbyerne fra 2020 til 2021," siger Homes markedsanalytiker.

Storbyerne er i opgørelsen Aarhus, Aalborg og Odense.

FAKTA: Forskelle mellem boligpriserne i hovedstaden og på landet

-I 2021 var den gennemsnitlige kvadratmeterpris for et enfamiliehus 41.800 kr. i hovedstadsområdet og 9.400 kr. i landdistrikter.
-Samme mønster gælder for ejerlejligheder, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris var 46.100 kr. i hovedstadsområdet og 13.800 kr. i landdistrikter.
-Forskellen mellem land og by bliver mindre, når der tages hensyn til byggeåret. Hvis der kun ses på nyere boliger bygget efter år 2000, kan en lejlighed på 80-90 kvm i hovedstadsområdet byttes til 230 kvm enfamiliehus på landet.


© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.