Få historien om revolutionen i Randers ind under huden

Randers
Onsdag 28. september 2022 kl. 08:00

Få historien om revolutionen i Randers ind under huden
Den voldsomme konflikt begyndte, da vrede arbejdere – i et forsøg på at forhindre skruebrækkere i at arbejde – satte en togvogn i bevægelse og bragede den ind i lossebroen ved Trifoliums pakhus på havnen! Hør hele historien om de voldsomme kampe i Randers for 100 år siden, når Museum Østjylland inviterer på byvandring. Fotoet er taget 1928-33.
Fotokilde: Nordisk Luftfoto, Det Kgl. B


Af Carina Kondrup

Få historien om revolutionen i Randers ind under huden

Arbejdsgivere og fagforeninger i hele landet kæmpede for 100 år siden en sej kamp blandt andet om arbejdstid og løn. I Randers udviklede konflikten sig voldsommere end i resten af landet!

Hør den højspændte fortælling, når Museum Østjylland inviterer på byvandring gennem byen og havnen i sporet på konfliktens brændpunkter. Det er historiker Viktor Bjerg Bondesen, der fortæller om, hvad der skulle blive danmarkshistoriens længste generalstrejke.

Byvandring: Revolutionen i Randers – generalstrejken 1922, tirsdag den 11. oktober 2022 kl. 15.30 - 16.30.
Mødested: Kulturhusets hovedindgang, Stemannsgade 2, 8900 Randers C.
Billet 50 kr. Købes på museumoj.dk under ”Kalender”.


De økonomiske trængsler efter verdenskrigen og Ruslands revolutionære idéer havde i 1922 endelig nået Danmark. Over hele landet stod en bitter strid om løn og 8-timers arbejdsdag.
”Lockoutede arbejdere gik hjemme i en faglig konflikt. Arbejdsgiverne krævede, at arbejderne opgav både en hårdt tilkæmpet 8-timers arbejdsdag og accepterede 15 procents lønnedgang, ” fortæller Viktor Bjerg Bondesen.

Skruebrækkere på havnen

I Randers udviklede stridighederne sig voldsommere end i resten af landet. Byvandringen den 11. oktober dykker ned i beretningen om 28 højspændte dage, hvor arbejdere, politifolk, soldater og skruebrækkere udkæmpede et slag, der lagde Randers øde og havnen i kaos.

Opgøret begyndte, da en gruppe kontorarbejdere den 17. marts 1922 overtog arbejdet på havnen i Randers. Stemningen blandt byens lediggængere blev hurtigt oppisket, og rygtet gik som løbeild gennem byens arbejderkvarterer: ”Der arbejder skruebrækkere på havnen! ”

Politi og dragonregiment sat ind

Hurtigt samlede en truende folkemængde sig foran de nu nervøse, arbejdende kontorfolk, og politi og dragoner blev tilkaldt. Urolighederne brød for alvor løs, og et kæmpe slagsmål buldrede over havnen. Tusindvis af vrede, lockoutede arbejdere kylede med sten og bevæbnede sig med ålejern over for en stålsat politistyrke og et bevæbnet dragonregiment.

”Politimesteren forklarede senere, hvorfor han havde slået så hårdt ned på optøjerne: ”Når der bliver vist mig en knyttet næve, er det min pligt at slå igen! ” refererer Viktor Bjerg Bondesen.

I byvandringen zoomer han ind på fortællingen om netop de voldelige timer, på datidens riot control og på hvordan begivenhederne i Randers, i modsætning til i landets andre købstæder, udviklede sig til en 28 dages lang og bitter strejke.

Havnen fortæller byhistorie

Byvandringen går rundt i en del af Randers, der siden de voldelige stridigheder på stedet her i foråret 1922 har gennemgået massive forandringer. Historien om generalstrejken er udgangspunktet for turen, der går rundt på havnen, omkring Hadsundbanens gamle stationsbygninger og tæt på de store pakhuse, der dengang var krigsskueplads.

”Historien om generalstrejkens fysiske rammer er også historien om de store forandringer, området har gennemgået i de seneste 100 år. Både Hadsundbanens og de mange store industrivirksomheders lukning, nye vejforløb og 1970’er-saneringer har sat deres tydelige spor på området, ” fortæller Viktor Bjerg Bondesen



© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.