Få fuldt udbytte af havens grønne glæder

Danmarkidag
Søndag 20. juni 2021 kl. 07:00

Få fuldt udbytte af havens grønne glæder
Stemningsbillede af bolig med terrassedør


.
Af Carina Kondrup

Få fuldt udbytte af havens grønne glæder

Mærker du haveglæden boble, når du kan trække udenfor, grille på terrassen eller lade de grønne fingre få frit spil? Så er du ikke alene. Grundet Corona-nedlukningen har mange af os nemlig været ekstra flittige med haveprojekterne det seneste år. Ser du også frem til en sommer i havens tegn, kan en terrasse- eller skydedør være med til at åbne boligen op mod haven og bringe udelivets herligheder helt tæt på.

Haveglæden er blevet boostet hos et voksende antal danskere det seneste års tid, hvor Corona-nedlukningen har givet anledning til flere udendørs stunder omgivet af blomster, bede og buske. Det viser en undersøgelse fra Haveselskabet, hvor 96 procent af de adspurgte har svaret, at havens herligheder har været med til at løfte humøret i en svær tid.

Vil du endnu tættere på den grønne humørspreder, kan en terrassedør eller skydedør være vejen frem. Den inviterer nemlig natur og udeliv inden for og skaber bedre sammenhæng mellem hus og have. Det gælder uanset, om der er tale om en udskiftning af en ældre model, eller der eksempelvis skal etableres ny adgang fra stuen til terrassen.

Kunne du bruge nogle gode råd til at udvælge den rette terrassedør eller skydedør, som giver nem adgang fra hus til have? Så læs med her.
Enkeltdør, dobbeltdør eller skydedør?

Der er masser af valgmuligheder, når du skal forsyne boligen med en ny dør ud til terrassen, som får inde- og udeliv til at smelte sammen. De findes nemlig i forskellige udgaver, forklarer Klaus Tiedemann, som rådgiver private boligejere om vinduer og døre hos vinduesproducenten Velfac:

- Mens en enkeltdør er oplagt, hvor pladsen er begrænset, er en dobbelt terrassedør en mulighed, hvor der er mere bredde at gøre godt med. Med dobbeltdøren kan du opnå en endnu større åbning mellem bolig og have og få endnu nemmere adgang til udelivet.

Når du ønsker at skabe naturlig sammenhæng mellem ude og inde, er en skydedør også oplagt. Den kan ligeledes etableres i forskellige bredder og kræver mindre plads end den traditionelle terrassedør:

- Du kan vælge skydedøren som enkeltfløjet eller dobbeltfløjet, hvilket giver en fri åbning på op til henholdsvis 1,2 meter og 2,4 meter. Derudover kan skydedøren vælges med lavt bundstykke, som giver niveaufri adgang til terrassen. Den kan nemt føres ud til siden og er pladsbesparende både ude og inde, fordi den gående ramme kører udenpå den faste ramme, når døren åbnes, fortæller Klaus Tiedemann.

Vælg en dør, der passer til boligstilen

Ifølge vinduesproducenten er boligens stil også afgørende at tage højde for, når boligen skal åbnes op mod haven:

- Det er vigtigt at vælge en terrasse- eller skydedør, der passer til huset. Er du indehaver af en ældre bolig, kan en dør med sprosser bidrage til et gennemført udtryk, mens en dør med stort glasareal uden opdeling ofte er et bedre valg til dig med en moderne bolig. Vælger man en dør med et glasareal fra gulv til loft, giver det samtidig et bedre lysindfald.

Den velvalgte dør ud til udelivet bringer ikke bare natur, lys og luft ind i boligen og bidrager til en nem adgang mellem hus og have. Den medvirker også til en harmonisk facade:

- Det skaber et flot helhedsindtryk på facaden, når vinduer og døre matcher, og derfor finder du hos Velfac en terrassedør eller skydedør som en del af alle vores vinduesserier. Overvej samtidig farvevalget, så dørens rammer ude som inde passer flot til henholdsvis facade og interiør, lyder det afrundende fra Klaus Tiedemann.



© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.