Eventyrlig læring om affald for skolebørn

Randers
Mandag 24. januar 2022 kl. 13:30

Eventyrlig læring om affald for skolebørn

Af Carina Kondrup

Eventyrlig læring om affald for skolebørn

De gode vaner skal læres fra barnsben, men det behøver ikke være kedeligt. Forståelsen for naturens begrænsede ressourcer og affaldssortering er temaerne i den eventyrbog, alle elever i 0. og 1. klasse i Randers Kommune får med hjem.

Den 24. januar er FN's uddannelsesdag. I Randers Kommune markeres dagen med at alle skoleelever i 0. og 1. klasse får bogen Fridas fantastiske færd med hjem. Når man arbejder på tværs af fagområder med Verdensmål 4 og uddannelse for bæredygtig udvikling, er dagen en oplagt mulighed for at sætte fokus på læring og viden om verden, fortæller Sisse Stochholm, formidler ved Affald & Genbrug i Randers Kommune.

"Det er en historie om Frida, som mister sin bamse og kommer ud på lidt af et eventyr for at redde den igen. Undervejs lærer hun om nogle ret svære emner som klima, ressourcer og affald, men på en let og digtende måde, så børnene kan følge med og hjælpe hende på færden. Når ny viden bliver serveret i en historie, som børnene kan identificere sig med, bliver det også lettere at tale om og huske."

Bogen bliver udleveret for at børnene kan læse den derhjemme med deres forældre, og det er ifølge Sisse Stochholm ikke en ulempe, at forældrene også kommer igennem historien.

"Vi har testet fortællingen på børn i forskellige aldre, og den virker rigtig fint som højtlæsning eller godnathistorie. Samtidig vil vi gerne have gang i dialogen mellem børn og forældre om, hvorfor man skal sortere sit affald og passe på jordens ressourcer. Det er meget lettere, når man sidder med en historie med nogle konkrete handlinger og ting at snakke om," fortæller hun.

En fast del af skolekalenderen

Historien om Fridas fantastiske færd kan læses som enkeltstående bog, men historien hænger også sammen med Affaldsskolens undervisningsforløb. Her kan børnehaver og skoler få besøg af Affaldsskolens formidlere eller komme ud og se, hvordan det hele foregår på Affaldsterminalen.

I år er første gang, bogen om Frida uddeles til skolerne, men der er planer om, at det fremover skal være en fast del af at starte i skole. Fra november bliver bogen nemlig udleveret i forbindelse med EU's affaldsforebyggelsesuge.

"Affaldsforebyggelsesugen går desværre lidt under radaren herhjemme, men det er helt oplagt at binde det sammen. På den måde vil de kommende årgange alle have bogen om Frida som en del af deres skolestart og kan få en snak med lærere og forældre om gode affaldsvaner, inden de har vænnet sig til, at en madpakke skal være pakket ind i tre lag stanniol," smiler Sisse Stochholm.© Copyright 2022 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.