Eu-modstanden vil tilbage - også i Randers

Debat
Mandag 3. januar 2022 kl. 10:00

Eu-modstanden vil tilbage - også i Randers
Michael Rützou, formand for Folkebevægelsens mod EU's lokalkomite i Randers


Af Michael Rützou, formand for Folkebevægelsens mod EU's lokalkomite i Randers

Eu-modstanden vil tilbage - også i Randers

Folkebevægelsen mod EU var repræsenteret i EU-parlamentet siden dets oprettelse i 1979 og frem til 2019, hvor EU-modstanderne mistede deres mandat. Det har imidlertid ikke fået dem til at give op. D. 16 december 2021 startede indsamlingen af de 70.000 stillere, der skal til for at komme på stemmesedlen igen.

- Det var et hårdt slag for Folkebevægelsen og for EU-modstanden generelt, fortæller Michael Rützou, der er formand for lokalafdelingen i Randers. Det er jo ikke sådan, at vi har siddet i EU-parlamentet i alle de år i den tro, vi eller de andre danske parlamentarikere havde nogen nævneværdig indflydelse, men det var et meget vigtigt talerør og en vigtig kilde til information, som vi mistede.

Folkebevægelsen mod EU mener ikke, det er fordi, der er blevet færre EU-modstandere, at valget i 2019 blev et nederlag.

- Nej der er stadig masser af EU-modstandere og folk, der er stærkt kritiske overfor den stadig snævrere union, som EU arbejder hen imod. Men dels lå der et folketingsvalg næsten oven i valget til EU-parlamentet, hvilket ændrede mediernes fokus, og så var vi generelt alt for dårlige til at komme ind og diskutere aktuelle politiske emner som f.eks. klimaet. mener Michael

Det vil Folkebevægelsen mod EU imidlertid ændre på til næste parlamentsvalg i 2024, men det kræver, at der indsamles 70.000 vælgererklæringer indenfor det næste halvandet års tid.

- Der var bred enighed på vores sidste landsmøde om, at det var meget vigtigt for den konsekvente EU-modstand at have en plads på de bonede gulve i Bruxelles, og hvis man ser på hvor ofte folkebevægelsen mod EU har været i de danske medier siden, vi mistede vores plads, så er det tydeligt, hvilken betydning det har.

Han medgiver at det er en meget stor opgave, bevægelsen skal igang med - men mener også det er en som kan bruges til at få EU-modstanden tilbage på lystavlen hos folk - også i Randers.

- Først og fremmest behøver du jo ikke stemme på folkebevægelsen eller være helhjertet EU-modstander for at støtte vores opstilling, så vi skal nok finde de 70.000, mener Michael Rützou. Men jeg tror også, det vil være med til at udvikle bevægelsen, Vi står jo stadig som den eneste tværpolitiske og konsekvente EU-modstand, men vi kan favne bredere og optræder nok til tider lidt for støvede. Og så skal vi jo ud og diskutere en masse med folk - det er altid godt.© Copyright 2022 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.