Et nyt fyrtårn for Randers’ byudvikling

Randers
Onsdag 27. november 2019 kl. 10:00

Et nyt fyrtårn for Randers’ byudvikling

Randers’ ikoniske vandtårn bliver til et nyt og moderne byggeri. Mulighederne er mange, og æstetikken er i højsædet. Arkikons vision med projektet er at forene de historiske rødder med fremtidens ambitioner, hvor funktionaliteten er fleksibel og tidløs.

En god historie, en markant beliggenhed og et æstetisk udtryk, der emmer af potentiale. Det ikoniske vandtårn i Randers har meget at byde på og en spændende fremtid foran sig.

Arkitekt- og ingeniørfirmaet Arkikon er optaget af byens vision om at forbinde by og vand og arbejder på at skabe et symbolskt fyrtårn. Et tårn, der rager op over byen og symboliserer udviklingen og ambitionerne for fremtidens Randers. En bygning, der guider og inspirerer byplanlæggere, borgere og turister.

”Målet er at designe en bygning, der passer ind i den moderne byudvikling. Bygningen skal være funktionel uden at være begrænset til en enkelt, bestemt funktion,” fortæller Thomas Enevold, CEO hos Arkikon.

Fra vandtårn til fyrtårn
Vandtårnet på Hadsundvej 94, Randers NØ, er opført i årene 1949-50 af entreprenørfirmaet Højgaard & Schultz og tegnet af arkitekt Poul H. Mørck. Tårnet er bygget i armeret in-situ beton i en modernistisk-funktionel stil, som er typisk for sin tid.

Verdo har brugt vandtårnet med de oprindelige funktioner indtil oktober 2009, og efterfølgende har det 38 meter høje tårn været vært for åbent hus-arrangementer som den årlige Vandets Dag. Den smukke 360o udsigt over byen og fjorden fra en højde på ca. 94 meter over havets overflade har tiltrukket mange besøgende og fungeret som en attraktion i sig selv.

”Vandtårnet er en ikonisk bygning, som skiller sig ud i bybilledet. Tårnet har i mange år opbevaret byens vand og været en central del af byudviklingen. Vand får ting til at gro. Nu trænger historien til at blive vandet og videreudviklet med nye ting, der kan vokse,” siger Torben Hansen, Borgmester i Randers Kommune.

I 2012 udskrev Verdo en offentlig idekonkurrence omkring den fremtidige og økonomisk bæredygtige anvendelse af vandtårnet med målet om at få vandtårnet indpasset i en permanent og fremtidssikret løsning. Arkitektfirmaet Smærup og Wessman, som sidste år blev en del af Arkikon, vandt konkurrencen med forslaget om at transformere tårnet til en moderne boligejendom med restaurant på toppen. Projektet var populært, men tidens økonomiske udfordringer medførte, at boligerne aldrig blev en realitet.

Men attraktionsfaktoren giver anledning til at prøve igen og til at stræbe efter fyrtårns-titlen. En titel, der stiller krav til funktionaliteten.



Fleksible konstruktioner giver flere muligheder i fremtiden
Bolig, restaurant, kontor eller noget helt fjerde. Uanset hvilke funktioner vandtårnet får, vil det altid være kendt som et af byens højtravende vartegn.

”Vi respekterer historien - bygningens oprindelige æstetik og funktionelle form. Derfor har vi overvejet nøje, hvordan vi kan give plads til nye funktioner, både fysisk og økonomisk. Vandtårnet har huset byens vandforsyning i mange år og derigennem fordret liv. I fremtiden kan tårnet tilføre mere liv – for erhvervslivet, for boligsøgende og for kulturister,” siger Thomas.

Arkikon bruger benene fra den gamle vandtank og erstatter tanken med en ny, der efterlader ingen tvivl om tårnets oprindelse. I stedet for vand skal den nye tank kunne rumme mennesker.

Tårnet skal opføres med fleksible vægge og installationer, hvor byggesystemet kommer i moduler. Modulsystemet muliggør, at rummene kan tilpasses løbende til flere forskellige funktioner.

”Vi bevarer højden, så det luftige udtryk i den udvendige konstruktion består. Indvendigt fremhæver vi trapperummets enkelthed med en ny trappe og elevatorskakt, vi lægger udenpå den eksisterende, så det lever op til moderne standarder,” tilføjer Thomas.

Byens gamle vandtårn bliver til et nyt fyrtårn. I den næste tid bliver det afgjort, hvilke funktioner det nye tårn får. Alle muligheder er åbne, der er højt til loftet og masser af luft til ambitionerne.


© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.