Ekspert: Sådan gør du bilen vinterklar

Danmarkidag
Søndag 21. november 2021 kl. 16:00

Ekspert: Sådan gør du bilen vinterklar
Værkstederne oplever hvert år travlhed med hjulskift, når frosten har sat ind. Det er derfor en god idé at skifte til vinterdæk, eller bestille tid hos sit værksted i god tid. (Foto: If)


Af Carina Kondrup

Ekspert: Sådan gør du bilen vinterklar

Snart sætter vintersæsonen ind og så er det vigtigt at have styr på dæk, batteri og lygter, så du sikrer, at både du og din bil kommer sikkert gennem den mørke årstid.

Med kulde, regn, sne og slud forhøjes muligheden for bilulykker, glatføre og aquaplaning betragteligt. Men med nogle få forberedelser kan du ruste dig selv og din bil til den våde sæson, og køre sikkert gennem vinteren.

”Vi oplever desværre hvert år, at folk ikke får skiftet til vinterdæk i tide. Mange uheld sker i de tidlige morgentimer, hvor frosten eller sneen kommer bag på folk. Det er både farligt for en selv og for medtrafikanterne,” siger Daniel Skov Pigsborg, chef for After Market Motor hos If Forsikring.

Der er ikke lovkrav om brug af vinterdæk i Danmark, men kører man til udlandet, skal man være opmærksom på, at der kan være andre regler for vinterdæk

”Værkstederne oplever hvert år travlhed med hjulskift, når frosten har sat ind. Det er derfor en god idé at skifte til vinterdæk, eller bestille tid hos sit værksted i god tid,” siger Daniel Skov Pigsborg.

Her får du ekspertens 8 bedste råd til en vinterklar bil:

Vinterdæk:
Vinterdæk giver et bedre og mere fast vejgreb på våde, kolde og glatte veje.
Vinterdæk bør monteres i god tid, så dækkene er på inden frosten sætter ind. En god tommelfingerregel er at skifte til vinterdæk, når temperaturen kommer under 7°C

Sprinklervæske:
Sørg altid for at have påfyldt frostsikret sprinklervæske på bilen til enhver køretur. I vintermånederne er vejene ofte fyldt med salt og sand, hvilket let kan give en snavset forrude som gør sigtbarheden dårlig. Her er det vigtigt at ruden kan rengøres under kørslen med en god sprinklervæske, som giver klart udsyn

Kølervæske:
Det er vigtigt, at kølervæsken er korrekt frostsikret efter forskrifterne. Det bør man kontrollere med sit værksted.

Bilens lys:
Vinter er lig med lange mørke dage. Sørg for, at du kender den rette indstilling af dine lygter. Alt for mange kører fx rundt med slukkede baglygter i den mørke tid. Tjek også, at alle lygter er funktionelle på dit køretøj og skift pærer om nødvendigt.

Batteri:
Batteriet på benzin-/dieselbiler kan komme på en hård prøve under en ekstra kold vinter. Kontrollér bilens batteri og sørg for at kabelforbindelserne til batteriet er rene. Et batteri, der fungerer upåklageligt om sommeren, kan være helt dødt efter en nat med hårde frostgrader.

Isskraber i bilen:
Det er vigtigt at frost på ruderne nemt og effektivt kan fjernes inden du starter kørslen – både for din egen sikkerhed og for medtrafikanternes. Du kan også med fordel anvende isfjerner-spray, som let påføres ruderne og frosten smelter og forsvinder.

Forberedt til motorstop:
Man bør altid være forberedt på nødstop/motorstop eller havari, hvor følgende genstande er vigtige at have i bilen: Advarselstrekant, refleksvest, reservehjul eller punkteringskit, et tæppe eller lignende til selv at holde varmen

Styr på bilforsikringen:
Foruden at sikre selve bilen, er det også vigtigt, at du har styr på din bilforsikring, da en manglende eller forkert bilforsikring kan gøre et biluheld endnu værre. Sørg for at vide præcis, hvad din bilforsikring indeholder, og hvem du skal kontakte, hvis den pludselig går i stykker eller skal hentes.

Kilde: If Forsikring


© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.