Efteråret byder på vaccinationer, så vi er klar til en vinter

Danmarkidag
Lørdag 25. juni 2022 kl. 11:00

Efteråret byder på vaccinationer, så vi er klar til en vinter
Foto: Region Nordjylland


Af Redaktionen

Efteråret byder på vaccinationer, så vi er klar til en vinter med covid-19, influenza og pneumokok­sygdom

Vi forventer en ny bølge af covid-19 til vinter, og vi regner også med at se betydeligt mere influenza end de seneste to vintre, hvor der var smitteforebyggende restriktioner. Vaccinationer er det sikkerhedsnet, der skal bringe os igennem vinteren uden stor sygdomsbyrde og uden restriktioner.

Fremover vil det primære formål med covid-19 vaccinationsprogrammet være at forebygge alvorlig sygdom, indlæggelser og død, men ikke at forebygge smitte. Derfor planlægger Sundhedsstyrelsen, at efterårets vaccination mod covid-19 skal målrettes personer på 50 år og ældre samt personer yngre end 50 år, som har en særlig risiko for et alvorligt forløb med covid-19, for eksempel personer med svært nedsat immunforsvar.

”Høj alder er den altoverskyggende risikofaktor for at blive alvorligt syg med covid-19, og risikoen stiger særligt fra omkring de 60-70 år. Men fordi vi ikke helt kan forudsige epidemiudviklingen og ikke præcist kan vide, hvor sygdomsfremkaldende den dominerende variant vil være, så har vi valgt at anlægge et forsigtighedsprincip og anbefale vaccination allerede fra 50 år,” siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen har over de seneste måneder været i gang med at planlægge efterårets udrulning af vaccinerne og fremlægger nu det foreløbige planlægningsgrundlag for, hvem der skal vaccineres, med hvilke vacciner, hvornår og hvor. Omdrejningspunktet er stadig regionale vaccinationscentre i de store byer kombineret med lokale tilbud hos for eksempel lægehuse og private vaccinationscentre.

”Vi kom godt igennem sidste vinter, fordi vi fremrykkede det 3. stik på det rigtige tidspunkt. Derfor kunne Danmark fjerne alle restriktioner midt under omikron-bølgen. Strategien for den kommende vinter er også, at vaccinerne skal få os igennem en ny bølge uden restriktioner. Vi ved, at immunitet daler over tid. Derfor er det vigtigt at være klar med en vaccinationsindsats mod covid-19, før vinteren er over os. Vi skal gøre vores bedste for at forebygge alvorlig sygdom hos dem, der er i øget risiko,” siger Søren Brostrøm.

Hvornår går vi i gang?
Sundhedsstyrelsen planlægger at starte vaccinationsprogrammet for både covid-19 og influenza den 1. oktober 2022. Nogle af de alle mest sårbare grupper, som for eksempel plejehjemsbeboere og de allerældste, kan dog få tilbuddet om covid-19 vaccination allerede fra midt i september. Og hele covid-19 vaccinationsprogrammet kan rykkes frem, hvis der er tegn på, at vinterbølgen sætter ind tidligere end forventet.

Samtidig vil Sundhedsstyrelsen følge smitteudviklingen tæt over sommeren for at vurdere, om der skal laves fokuserede vaccineindsatser over sommeren til de allermest sårbare, og/eller om der skal ske en fremrykning af den planlagte bredere efterårsudrulning af vacciner.

Vi bruger de vacciner, vi kender
Vi planlægger at tilbyde de to mRNA-vacciner – Comirnaty® fra BioNTech-Pfizer og Spikevax® fra Moderna – som langt de fleste i Danmark er blevet vaccineret med. De to vacciner er både sikre og meget effektive til at forebygge alvorlig sygdom, indlæggelse og død. Variantopdaterede versioner af de to vacciner er under udvikling, og hvis de bliver godkendt og leveret, så vil Sundhedsstyrelsen hurtigt vurdere data for fordele og ulemper med henblik på, om vi skal bruge dem i Danmark og til hvilke målgrupper.

Sundhedsstyrelsen følger epidemiens udvikling
Efter sommerferien vil vi have større viden om både eventuelle nye varianter og vacciner, og Sundhedsstyrelsen vil derfor genbesøge og eventuelt justere anbefalingerne. Vi forventer at have de endelige anbefalinger på plads i slutningen af august eller starten af september 2022.


© Copyright 2023 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.