Det handler om livet og døden

Randers
Onsdag 14. oktober 2020 kl. 13:00

Det handler om livet og døden


Det handler om livet og døden, når Randers Kammerorkester og Sct. Pauls Cantori opfører Bo Gunges Reuiem for kor, orkester og to vokalsolister i Sct. Mortens Kirke onsdag den 28. oktober 2020 kl. 19.30. David Riddell dirigerer, og som solosangere medvirker Berit Barfred Christensen og William Pedersen. Bo Gunges Requiem blev opført første gang i Ribe Domkirke i 2004 i en udgave for orgel og sangere, men bliver nu uropført i en ny version for kammerorkester. Værket står også på programmet fredag den 30. oktober kl. 19.30 i Sct. Pauls Kirke i Aarhus.

En sjælelig rørelse
Gennem århundreder har komponister fortolket den katolske dødsmesse, for intet menneske lever et liv uden bevidstheden om, at det også har en afslutning. Bo Gunge opfatter denne bevidsthed som indgangen til et større nærvær, en åbning for nye tanker og som muligheden for en sjælelig rørelse og intensitet. Han forklarer det selv med disse ord:

- Når nogen vi elsker dør, står vi som efterladte i et følelsesmæssigt virvar. Afmægtige, ydmyge, sorgfulde, vrede. I vores vestlige samfund, er det ikke hverdagskost, at der bliver sat en så definitiv grænse, som døden er. I mit Requiem søger jeg musikalsk og tekstligt at skildre, bearbejde og udligne dette virvar. At finde en vej tilbage til ro og balance for os, der lever videre.

Fra Bach til pop
I Bo Gunges Requiem optræder latinske tekster fra den gamle katolske messe sammen med udvalgte passager fra Biblen på dansk. Musikken har rødder i en stil inspireret af både Bach og popmusik. Bo Gunge uddyber det:

- Skaberguden skildres i skarpe klange, menneskesønnen i gådefulde linjer og ånden i lysende harmonier.

Berit Barfred Christensen
Berit Barfred Christensen, der optræder som den ene af de to vokalsolister, debuterede i 2006 ved festivalen Carinthischer Sommer i Østrig, og året efter blev hun fast engageret ved Badisches Staatstheater i Karlsruhe, hvor hun var ansat frem til 2011. I Wien, hvor hun er uddannet på Universität für Musik, har Berit Barfred Christensen bl.a. sunget Bachs Matthæuspassion i Wiens Musikverein, hun har stået på scenen i Wiens Konzerthaus, og hun har optrådt i flere roller på Wiener Kammeroper.

William Pedersen
Barytonen William Pedersen er uddannet i København, London og München. Han har sunget en lang række operaroller på bl.a. Den Åbne Opera i operakomedien La Pizza con Funghi og i Opera Hedelands opsætning af Carmen. I maj 2018 var William bassolist i Bernsteins Chichester Psalms med LA Phil i London og Paris, og året efter debuterede han i Wigmore Hall i London i et program med sange af Schubert for herreensemble.



© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.