Den evige melodi

Randers
Torsdag 27. februar 2020 kl. 10:00

Den evige melodi


Med tre værker af Anton Brucker, Francis Poulenc, Franz Schubert og Louis Spohr når Randers Kammerorkester onsdag den 11. marts 2020 kl. 19.30 vidt omkring i Værkets Koncertsal. Fra de evige melodier i Poulencs "Trois mouvements perpétuels" over stor romantik i lille format i Anton Bruckners Strygekvartet i c-mol og Franz Schuberts Kvartetsats til naturromantisk lyrik i Louis Spohrs Nonet.

De uendelige melodier
Poulenc skærer i "tre uendelige satser" alt det overflødige væk til fordel for det helt enkle, lette og gennemsigtige. Oprindeligt komponerede han værket for klaver men arrangerede det senere for ni instrumenter. Selv om de enkle og iørefaldende melodier var nye, da Poulenc komponerede dem, er det som om man alligevel kender dem allerede, og det føles, som om man lige har fløjtet dem i brusebadet.

Symfoniker i lille format
Anton Bruckner er berømt for sine monumentale symfonier, men han viser sig i nogle få enkelte glimt også i den mindre form - kammermusikken. Hans Strygekvartet i c-mol er et af hans tidlige værker, hvor han stadig er på vej mod de store symfonier. På samme måde som i symfonierne arbejder han med instrumenternes mange farvepaletter og udforsker den tætte, mørke og varme strygerklang. Det følelsesfulde romantiske udtryk møder man også i Schuberts Kvartetsats, som oprindeligt skulle være første sats i en strygekvartet, der aldrig blev færdig.

Naturromantik og boblende humør
I begyndelsen af 1800-tallet levede den tyske komponist Louis Spohr i en tid, der i musikken var på vej ind i en ny periode, der fik navnet "romantikken". Spohr havde imidlertid stærke rødder i den gamle Mozarts musik, og i modsætning til romantikkens store følelsesudbrud var det i højere grad det lyriske og den stilfærdige fortælling, som var hans verden. Nonetten udvikler sig i begyndelsen som en fredelig naturromantisk skovtur, men i finalen trækker Spohr for alvor proppen af champagneflasken og hælder boblende toner ud i en sats fuld af godt humør og lystig lethed.© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.