De pårørende er veteranens sikkerhedsnet

Debat
Søndag 25. september 2022 kl. 08:00

De pårørende er veteranens sikkerhedsnet
Ved Randers Kommunes modtagelse af prisen som Årets Veterankommune i 2021.

Til venstre i billedet ses Irene Kjærgreen og Lone Dreholt fra veteranpårørende-gruppen i selskab med daværende forsvarsminister Trine Bramsen, borgmester Torben Hansen, folketingskandidat Iben Sønderup og byrådsmedlem Ellen Petersen.


Af Folketingskandidat Iben Sønderup, Socialdemokratiet

De pårørende er veteranens sikkerhedsnet

Veteraner bærer en særlig erfaring i sig. De har i mange tilfælde stået med liv og død mellem hænderne. Den slags præger et menneske.

Men det er de pårørende, der skal rumme veteranens historie. Og hvis den tidligere udsendte har fået skader af missionen, er det de pårørende, der må holde for.

I Randers var der Veteranmesse lørdag d. 24. september på den tidligere kaserne kl. 10-16. Og her har Veteran Pårørendegruppen Randers (VPGR) en stand.

"Vi tilbyder en snak med de interesserede," fortæller Lone og Irene, frivillige i pårørende-gruppen, som vil være til stede på messen.
"Det betyder meget for veteranfamilierne, at koner,
kærester, andre familiemedlemmer og venner til veteranen har et frirum, hvor de kan finde et fællesskab med andre, der kender livet som veteranfamilie. Det fællesskab tilbyder vi," siger hun.

Der er mange tanker, når ens partner, ven eller familiemedlem er udsendt. Og efter udsendelsen kan der hos veteranen komme psykiske eftervirkninger og dukke minder op, som skal bearbejdes.

"Veteranpårørende Gruppen er for alle pårørende, både til tidligere udsendte og til dem, der er udsendt nu," understreger Lone og Irene.

Man ved, at de hårdest ramte veteraner, er dem, der blev udsendt til Balkan i 90'erne. Det er den gruppe veteraner, som har den højeste selvmordsrate.
De senere år er der kommet fokus på, at en del pårørende til PTSD-ramte udvikler sekundær PTSD.

"Men man har aldrig kortlagt Balkan-veteranernes børns mentale helbred," fortæller Iben Sønderup, som selv er veteran-pårørende og medlem af VPGR.

"Jeg undrer mig over, at man aldrig har undersøgt det her til bunds og dannet sig et overblik over det," siger Iben Sønderup.

Heldigvis kommer mange udsendte hjem uden mén. Men de er forandrede for altid.
Danmark har haft mere end 60.000 udsendte siden 1948. For tiden er 750 danske soldater udsendt til Letland.



© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.