Bunddække bekæmper effektivt ukrudt

Erhverv
Tirsdag 21. juni 2022 kl. 05:00

Bunddække bekæmper effektivt ukrudt

Bunddække bekæmper effektivt ukrudt

De fleste husejere i Danmark kæmper hvert år med uønsket ukrudt der på magisk vis finder steder at slå rødder som man ikke skulle tro muligt. Uden bunddække eller andre metoder, kan en flot have på blot en enkelt uge forvandles til et vildnis, såfremt vejret og de andre vilkår medfører at ukrudtet skyder op af jorden.

Samtidig er ukrudt også besværligt at fjerne, det kræver ofte at man går ned på knæ og kravler rundt med havehandsker for at fjerne individuelle planter. Det tager lang tid, er hårdt arbejde og så går man jo glip af at kunne ligge og nyde solen.

Der er flere forskellige metoder til at bekæmpe ukrudt, men i dag gennemgår vi bunddække der de sidste mange år er steget voldsomt i popularitet på grund af de mange egenskaber der hjælper husejere over hele landet med at holde ukrudtet i ro.

Hvad er bunddækkeplanter?

Bunddækkeplanter er en grov betegnelse der dækker over hundredvis af forskellige planter, mange af dem stedsegrønne og blomstrende varianter. Fælles for dem alle er at de spreder sig langs jorden, i stedet for at vokse op mod himlen. Dette gør at ukrudtet simpelthen bliver kvalt væk: de uønskede planter kan ikke få plads til selv at vokse sig store.

Hvad bruger man bunddækkeplanter til?

● Ukrudtsbekæmpelse

Som nævnt tidligere er bunddække perfekt til at komme ukrudtet til livs på en naturlig, let og smuk måde. Mange bunddækkeplanter kræver ikke det store vedligehold, er flotte hele året, og stopper ukrudtet med at vokse på grund af de optager pladsen på jorden, og blokerer for solen stråler.

● Variation i højden

Bunddække bliver også brugt til at skabe variation i højden. Mange haver har smukke frugttræer, flotte hække og måske lidt urteplanter, og selvfølgelig en kortklippet græsplæne. Men efter man har fjernet alt ukrudtet kan der se lidt kedeligt og bart ud i de laveste 20 centimeter af haven, og her kan bunddækkeplanter også hjælpe.

● Opdeling af områder

Bunddække med fordel også bruges til at opdele områder i haven, på de steder hvor der ikke er plads til en høj hæk, eller hvor man ønsker at have flot variation uden det store vedligehold. Det kan være med til skabe en ny dimension med beplantning der går godt sammen med højere træer og buske.

● Små og svære områder

Samtidig er bunddække også perfekt egnet til små områder hvor du ikke kan få plads til større blomstrende planter eller træer. Og siden mange bunddækkeplanter også har en tendens til at være “slyngende”, kan de også se helt fantastiske ud hvis de gror på en skråning, følger grusstien, eller benyttes som grænse mellem græsplænen og blomsterkrukkerne.

● Skjule kedelige bare pletter

Mange gartnere vælger nemlig især bunddækkeplanter til at komplimentere rosenbede. Roser har tendens til at være lidt kedelige i de laveste 10-20 centimeter af planten, og her kan bunddække være oplagt til at skabe mere interesse og variation, uden at overtage rosenbedet fuldstændigt.
Når du vælger bunddækkende planter, skal du vælge sorter, der passer til din haves jordbund og udseende. Ukrudtet skal luges grundigt, før du planter, da det vil være svært at fjerne ukrudtet, når først planterne er plantet.

Når du vælger bunddækkeplanter bør du vælge sorter der passer til jorden i din have, såvel som det overordnede udseende. Husk at fjerne alt ukrudt inden du planter bunddække, da det vil være svært at fjerne ukrudtet, når først planterne er plantet.




© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.