Bodil Jørgensen indtager scenen på Randers Teater

Randers
Tirsdag 7. februar 2023 kl. 16:00

Bodil Jørgensen indtager scenen på Randers Teater

.
Bodil Jørgensen indtager scenen som fænomenet Frøken Jensen i ny forestilling om kogebogsforfatterens liv

I dag er det 100 år siden, at Kirstine Marie Jensen, bedre kendt som kogebogsforfatteren Frøken Jensen, døde. Det skete den 7. februar 1923. Fra den 29. august 2024 stiller Randers Teater skarpt på Frøken Jensens liv og virke med premieren på forestillingen Frøken Jensens Kogebog. I hovedrollen som Frøken Jensen er Bodil Jørgensen, der skal spille den forældreløse pige fra Randers, der ender med at blive en af Danmarks mest succesfulde kogebogsforfatter.

Krydret med musik er Frøken Jensens Kogebog fortællingen om en kvinde, der er forud for sin tid. En kvinde, der på vej op ad den sociale rangstige ændrer på de magtstrukturerer, hun er født ind i.

Det er Bodil Jørgensen, der indtager scenen som Frøken Jensen, som med flair for forretning opfinder og forbedrer opskrifter, så de er moderne og økonomisk træfsikre i en tid, der stadig er mærket efter enevælden, alt imens hun agerer bonusmor inden begrebet overhovedet eksisterede.

Om rollen fortæller Bodil Jørgensen:

"Min mormor var ikke særlig god til at lave mad, så hjemme hos hende var Frøken Jensens Kogebog et meget vigtigt opslagsværk, men jeg har aldrig tænkt over, hvem der egentlig stod bag den her kogebog, som findes i så mange køkkener, indtil nu. Frøken Jensen mistede sine forældre, da hun var barn, hun fik aldrig selv børn, men blev en fantastisk bonusmor for en lille flok moderløse, og hun vendte sin egen livssituation. Jeg blev fanget af hendes styrke og hendes mod på livet, og det her komplekse og interessante menneske, der står bag et folkeeje af en kogebog, hendes liv og virke kunne jeg mærke, at jeg gerne ville fortælle på scenen."

Teaterdirektør Peter Westphael supplerer:

"Frøken Jensen er født i Randers, og på Randers Teater vil vi gerne sætte fokus på nogle af de randrusianere, der har haft en stor betydning for de mange, ligesom da vi lavede en forestilling om kunstneren Sven Dalsgaard. At fortælle historien om Frøken Jensens liv på scenen har været en drømmeide i lang tid. Hun var en fantastisk og empatisk kvinde med et stort hjerte for mad og kunst og for at være noget for andre. Da Bodil Jørgensen sagde ja til rollen, var vi ikke i tvivl om, at nu var tiden kommet. Jeg glæder mig rigtig meget til at præsentere forestillingen, og jeg kan godt love, at det bliver med et fantastisk hold af kunstnere både på og bag scenen."

Om Frøken Jensens Kogebog

Med fem skuespillere og to musikere på scenen fortæller musikforestillingen Frøken Jensens Kogebog historien om, hvordan en forældreløs pige fra Randers arbejder sig op og bliver en populær madskribent og ambitiøs forretningskvinde. Samtidig holder hun hus for den bedsteborgerlige Mechior-familie, hvor hun udvikler et livslangt venskab med husets herre og bliver bonusmor for hjemmets fem musikalske børn. Med Frøken Jensens kærlighed og økonomiske støtte i ryggen, ender bonussønnen, Lauritz, som verdenskendt operastjerne.

Spilleperiode: Fra den 29. august til den 28. september 2024
Spillested: Randers Teater
Medvirkende: Bodil Jørgensen m.fl.

Instruktør: Martin Lyngbo
Dramatiker: Maj Rørbæk Damgaard

Fakta om Frøken Jensens kogebog

· Udkom første gang i 1901

· Danmarks bedst sælgende kogebog

· Trykt i mere end 1 million eksemplarer


Fakta om Frøken Jensen

· Døbt Kirstine Marie Jensen

· Født den 17. juli 1858 – død den 7. februar 1923

· Forældreløs og voksede op i Randers hos sin bedstemor

· Husbestyrer hos den musikalske familie Melchior i København, der
blandt andre tæller sønnen Lauritz Melchior, som siden bliver den
første danske verdenskendte operasanger

· Udgav flere kogebøger og skrev opskrifter til ugebladet Hjemmet,
der hurtigt blev Danmarks største ugeblad

· Ender som succesfuld forretningskvinde, der også tjener penge på
fødevarereklamer og reklamerer for produkter i sine opskrifter© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.