Bæredygtige boliger for verdens mest udsatte

Onsdag 5. december 2018 kl. 11:59

Bæredygtige boliger for verdens mest udsatte
EU-kandidat Niels Fuglsang (S), folketingskandidat Iben Sønderup (S), stifter og ejer af Lifeshelter Jakob Christensen.


Bæredygtige boliger for verdens mest udsatte
Det er en rigtig spændende virksomhed, mener Iben Sønderup.
I Randers har virksomheden Lifeshelter (tidl. Evershelter) kontor. Det er gået stærkt, siden civilingeniør Jakob Christensen startede i 2012 med udvikling af bedre og bæredygtige boliger til verdens udsatte.

Det begyndte med faste elementer i stål og opskummet plast. Og har nu udviklet sig til simple rockwool-elementer, som kan formes og støbes i det lokalområde, hvor de skal bruges. Stifter Jakob Christensen har fået patent på sit produkt og har netop nu fået en millionordre i hus.

Zoo-direktør fra Odense bliver adm. direktør
Samtidig ansætter han en adm. direktør. Det er direktøren for Zoologisk Have i Odense, Jens Odgaard Olsson, som skal være med til at bringe virksomheden ind i en ny æra.

Dermed er der fire ansatte på kontoret i Randers, som i løbet af den næste måned rykker ind i byens nye Makerspace, Fabrikken.

Folketingskandidat i Randers, Iben Sønderup (S), og EU-kandidat Niels Fuglsang, begge fra Socialdemokratiet, var heldige at komme på besøg hos Lifeshelter på den dag, hvor så mange store beslutninger faldt på plads.

Lifeshelter producerer bæredygtige boliger til verdens mest fattige og udsatte mennesker: Flygtninge og internt fordrevne. De fleste danskere kan nok genkalde sig billederne af de endeløse rækker af hvide telte, man ser i flygtningelejre. Men et telt af stof giver ikke særlig god beskyttelse mod hverken varme, kulde, vind eller uvelkomne gæster.

Jakob Christensen satte sig for at opfinde en bedre løsning.

”Vi fandt ud af, at vi kunne producere Lifeshelters mere bæredygtigt og billigere end de traditionelle telte, hvis vi henlagde produktionen til de nærområder, hvor shelterne skal bruges,” fortalte Jakob Christensen.

”Et shelter tager 2-4 timer at stille op. Og så har man en isoleret bolig, der modstår varme, kulde og vind og kan holde i 15 år.”

Når boligen engang ikke skal bruges længere, kan man save elementerne op og genanvende dem som isolering i en ny bolig. Lifeshelter kan hurtigt etablere produktion i nye modtagerlande.

”Det er en rigtig spændende virksomhed,” mener Iben Sønderup.

”Det er fantastisk godt tænkt, at man kan give verdens mest udsatte bedre boliger, og så oven i købet via bæredygtig produktion.”

Niels Fuglsang er også imponeret:

”EU er på udkig efter løsninger på, hvordan vi kan hjælpe de over 65 millioner mennesker, der i dag er på flugt i verden. Her i Randers leverer man en god del af løsningen, og den historie skal vi have ud i EU”.

* Giv RANDERSiDAG en 'synes godt om' på Facebook - klik her.
* Tilmeld dig vort nyhedsbrev.


© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.