1 mio til Randers Havn fra havnepuljen

Randers
Fredag 5. november 2021 kl. 09:00

1 mio til Randers Havn fra havnepuljen

Af Carina Kondrup

1 mio til Randers Havn fra havnepuljen

10 danske erhvervshavne får millionstøtte til grøn omstilling

Puljen på 25 mio. kr. er afsat på årets finanslov og går bl.a. til landstrømsanlæg, så skibe kan bruge miljø- og klimavenlig strøm, når de ligger i havn. Samtidig får en række havne støtte til at spare strøm fx ved intelligent styring af energiforbrug i kølehaller.

På finansloven 2021 er der afsat 25 mio. kroner til at støtte grøn omstilling af havne og omstillingsindsatser inden for fiskeri og relaterede følgeerhverv.
Formålet med midlerne er at accelerere den grønne omstilling på havne.

- Havne spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling af især skibsfarten, men også af de mange erhverv, som bruger havnen. Det vil vi fra politisk side gerne understøtte med disse midler, som vil hjælpe havnene til at implementere fremtidens grønne løsninger, siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

- Kursen mod klimaneutral søfart står højt på regeringens dagsorden. Derfor er jeg også glad for, at vi nu følger op på anbefalingerne fra Klimapartnerskabet ved at sætte strøm til havnene. Det betyder, at f.eks. flere af vores indenrigsfærger og fiskekuttere vil kunne lade op i havnen. Så forhåbentligt vil det skubbe endnu flere i den grønne retning, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

11 havne har søgt midler fra puljen, og det er efter en faglig vurdering besluttet at tildele støtte til 10 havne, som nu kan se frem til mindre CO2 udledning og mere genanvendelse.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) er glad for, at der nu bliver sat turbo på den grønne omstilling i havne over hele landet.

- Jeg meget tilfreds med, at en række havne nu får en hjælpende hånd for eksempel til at etablere anlæg, der kan forsyne skibe med el, så skibene ikke skal bruge fossile brændstoffer, når de ligger i havn, siger ministeren.

Blandt de projekter, der modtager tilskud, er også tiltag, der vil mindske energiforbruget i fx kølehaler og øge genanvendelse af affald og spildprodukter på havne:

Grenaa Havn -Stærk grøn omstilling - løftestang for udvikling 3.849.110 kr.

Esbjerg Havn - Landstrøm, bedre affaldshåndtering og cirkulær økonomi på Esbjerg Havn 1.325.000 kr.

Hvide Sande Havn - Operation & Maintenance Center for offshore vind operationer i Hvide Sande Havn 5.125.000 kr.

Randers Havn - Etablering af energibesparende belysning på Randers Havn 1.000.000 kr.© Copyright 2024 RANDERSiDAG.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.