Biler og motor
Plugin-hybrider får dødsstødet: Afgiftseksplosion rammer populær biltype
Nye EU-regler sender afgifterne på plugin-hybrider i vejret og kan betyde prisstigninger på op til 200.000 kroner eller mere. Den tidligere populære biltype, der udgør under tre procent af det danske bilsalg i 2025, står til at forsvinde helt fra det danske marked, når nye forbrugsmålinger træder i kraft.
Afgiftsbombe under plugin-hybrider
Plugin-hybridbiler, der kombinerer el- og benzin/dieseldrift, står over for en massiv udfordring på det danske marked. Nye EU-regler betyder, at bilernes officielle brændstofforbrug og CO2-udledning næsten fordobles, hvilket sender dem over den afgørende grænse på 50 gram CO2 pr. kilometer. Denne grænse er afgørende for, om bilerne kan nyde godt af den lempelige beskatning, de hidtil har haft i Danmark.
Konsekvensen bliver dramatisk: Selv de billigste plugin-hybrid modeller står til at stige med omkring 100.000 kroner, mens dyrere modeller kan stige med 200.000 kroner eller mere i afgift. Dette sker fordi bilerne med de nye målinger vil blive beskattet på samme niveau som almindelige benzin- og dieselbiler med op til 150 procent i registreringsafgift.
Bilimportører dropper allerede modeller
De nye regler har allerede nu fået flere bilimportører til at reagere. Volvo lader den mellemstore XC60 udgå, mens XC90 fortsætter men med et forventet prishop på over 300.000 kroner. Porsche sælger de sidste eksemplarer af Cayenne og Panamera E-Hybrid til den gamle afgift, mens Audi har besluttet ikke at introducere den nye A5 som plugin-hybrid i Danmark.
Mazda og Toyota overvejer også fremtiden for deres plugin-hybrid modeller, mens kun Volkswagen blandt de større mærker formentlig kan fortsætte til og med 2026, da deres nuværende modeller har så lave CO2-tal, at de muligvis kan holde sig under 50-grams grænsen selv med den nye målemetode.
Mere retvisende målemetoder
Den tekniske årsag til afgiftsstigningen er en ny EU-testmetode kaldet Euro 6e-bis, som giver et mere retvisende billede af plugin-hybridernes reelle forbrug. Testdistancen øges fra 800 km til 2.200 km, hvilket betyder, at den elektriske del af kørslen kommer til at tælle betydeligt mindre i det samlede regnskab.
For en plugin-hybrid med 70 kilometers elektrisk rækkevidde vil den emissionsfrie kørsel fremover kun tælle for cirka 55 procent mod tidligere 85 procent. Dette får CO2-udledningen til at stige markant. Eksempelvis vil en BMW X1 xDrive25e få fordoblet sit CO2-tal fra 45 gram til 96 gram.
Og det stopper ikke her. I 2027 indføres yderligere stramninger med Euro 6e-bis-FCM, hvor måledistancen hæves til næsten 4.300 km, hvilket vil presse CO2-tallene endnu højere.
FDM: Afgiftssystemet bør moderniseres
FDM hilser de nye, mere retvisende målemetoder velkommen, selvom de betyder højere afgifter. Organisationen påpeger, at formålet med plugin-hybrider og elbiler er at reducere klimabelastningen, og derfor er det afgørende, at bilernes miljø- og klimaegenskaber måles på en retvisende måde.
Samtidig mener FDM, at de danske bilafgifter er forældede og bør moderniseres. Den værdibaserede registreringsafgift bør afskaffes, og i stedet bør bilerne, uanset drivmiddel, beskattes ud fra objektive, tekniske kriterier som energiforbrug, egenvægt og batteristørrelse.
Elbilerne har overtaget
Plugin-hybriderne var oprindeligt tænkt som en vigtig trædesten i overgangen til rene elbiler. Men udviklingen af elbiler med længere rækkevidde, hurtigere opladning og flere lademuligheder har fået mange forbrugere til at skippe mellemtrinet og gå direkte til elbiler.
Interessen for plugin-hybrider er allerede dalende i Danmark, både på grund af gradvist stigende afgifter og fordi elbilerne og ladeinfrastrukturen har udviklet sig i en grad, hvor der ikke længere er behov for et mellemtrin til fuld elektrificering.
Med de nye afgifter ser det ud til, at plugin-hybriderne snart kan være helt ude af det danske bilmarked.
Kilde: FDM