Plast af planter til gavn for miljøet

8. oktober 2009
Plast af planter til gavn for miljøet

“I Region Midtjylland satser vi stærkt på energi og miljø, og derfor er det oplagt at bakke op bag et projekt, der skal fremme brug af planter til fremstilling af plast. Både for landbrug, industri og miljø åbnes spændende perspektiver med projektet, som Randers Kommune har taget initiativ til, og som Region Midtjylland i første omgang støtter med 900.000 kroner.”

Det siger Kaj Møldrup Christensen, medlem af Råd for Energi og Miljøteknologi under Vækstforum for Region Midtjylland, (S).

Olie har hidtil været den altdominerende råvare i produktionen. Her kommer plantedele fra majs, sukkerroer eller elefantgræs ind i billedet, hvilket gør landbruget i regionen til en oplagt leverandør.

“I vort moderne samfund anvender vi plast på en lang række felter, herunder de tekniske, og vi hører til de største forbrugere i verden især af emballage. Af hensyn til både energi og miljø er vi nødt til at finde alternativer til olie-baseret plast inden for en rimelig fremtid. Også andre steder i verden arbejdes med udvikling af bioplast, så derfor skal vores projekt føre til handling og konkrete resultater,” forklarer siger Kaj Møldrup Christensen.

Et skift til bioplast vil ikke alene gøre branchen og dens aftagere uafhængige af de internationale oliepriser, men også være til vældig gavn for miljøet. Forklaringen er, at plast fremstillet på basis af plantedele er CO2-neutralt. Planterne vil i deres levetid opsuge lige så meget CO2, som der ved en senere nedbrydning kommer fra de plastprodukter, plantedelene indgår i.

Højt prioriteret område
Kaj Møldrup Christensen fortæller, at idéen til bioplast-projektet opstod i den daværende Nørhald Kommune og er nu videreført som et højt prioriteret indsats-område af Randers Kommune.

“På regionalt plan har vi i Vækstforums nye handlingsplan for energi og miljø 2009-2012 taget biomaterialer med som et vigtigt felt. Det skyldes blandt andet, at vi i vores del af landet i forvejen rummer mange virksomheder inden for plast-industrien.”

Flere af plast-branchens pionerer har virket og skabt spændende resultater i Randers-området, som i dag tæller omkring 25 virksomheder, heraf flere mindre og meget spændende foretagender.

“Vi glæder os til at se den videre udvikling,” siger Kaj Møldrup Christensen, medlem af Råd for Energi og Miljøteknologi under Vækstforum for Region Midtjylland, (S).

Læs mere på www.bioplastranders.dk – KLIK her.