Plan for yderligere lempelse af covid-19-restriktioner

23. januar 2022
Plan for yderligere lempelse af covid-19-restriktioner

Plan for yderligere lempelse af covid-19-restriktioner

Af Carina Kondrup

Regeringen fremlægger på onsdag en plan for, hvilke restriktioner der forlænges eller ophæves efter 31. januar.

Regeringen har bedt Epidemikommissionen om at vurdere om epidemisituationen tillader, at vi kan lempe restriktionerne yderligere i Danmark.

Samtidig har regeringen bedt Epidemikommissionen om at vurdere kategoriseringen af covid-19 som en samfundskritisk sygdom.

Kategoriseringen af covid-19 som en samfundskritisk sygdom står til at udløbe den 5. februar 2022.

Regeringen modtager Epidemikommissionens indstilling i starten af uge 4 og vil herefter fremlægge indstillingen for folketingets partier.

Regeringen forventer onsdag den 26. januar 2022 at fremlægge planen for yderligere lempelse af covid-19-restriktioner.

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger:

Trods høje smittetal ser vi en opmuntrende udvikling i antallet af indlæggelser, særligt på intensiv. Det skyldes ikke mindst den store vaccinetilslutning, hvor Danmark er blandt de lande i verden, der er længst fremme med 3. vaccinestik. Det giver et solidt grundlag for epidemikontrol, og jeg ser frem til at modtage Epidemikommissionens indstilling.

Covid-19 som samfundskritisk sygdom

De restriktioner, der er indført som led i håndteringen af covid-19 i samfundet, forudsætter, at covid-19 er kategoriseret som en samfundskritisk sygdom. Kategoriseringen af covid-19 som en samfundskritisk sygdom afhænger ikke alene af sundhedsfaglige vurderinger af sygdommens dødelighed og konsekvenser for den enkelte, men også af politiske vurderinger af sygdommens samfundskonsekvenser og potentielle negative og skadelige virkninger fra samfundet.

Regeringens beslutning om at kategorisere en sygdom som samfundskritisk er underlagt parlamentarisk kontrol. Spørgsmålet om kategorisering af sygdommen som samfundskritisk skal derfor først forelægges folketingets epidemiudvalg sammen med en indstilling fra Epidemikommissionen. Er et flertal i folketingets epidemiudvalg imod, at en sygdom kategoriseres som samfundskritisk, kan regeringen ikke udstede den pågældende bekendtgørelse.