Nyheder
Patienters selvmord fører til erstatning og kritik af psykiatrien i Randers
En kvindelig patients tragiske selvmord kunne sandsynligvis være undgået, hvis Regionspsykiatrien i Randers havde givet behandling på et højere fagligt niveau. Det fastslår Patienterstatningen i en afgørelse, som nu medfører, at kvindens efterladte forældre modtager en erstatning på omkring 83.000 kroner. Det skriver DR tirsdag.
Afgørelsen er en af de første, efter Region Midtjylland igangsatte en omfattende undersøgelse af mere end 1600 patientforløb i Regionspsykiatrien i Randers. Undersøgelsen blev indledt efter en whistleblower-henvendelse i februar sidste år, som førte til hjemsendelsen og senere fyringen af en ledende overlæge.
Patienterstatningens afgørelse kritiserer konkret fejl i medicineringen og manglende vurdering af selvmordsrisiko. Sagen er én ud af i alt 50 ansøgninger om erstatning, som Patienterstatningen foreløbigt har modtaget fra patienter og pårørende i Randers.
Den tidligere ledende overlæge, som blev fyret sidste år, ønsker ikke at kommentere enkeltsager. Han understreger dog i et skriftligt svar til DR, at psykiatrien generelt arbejder med tværfagligt samarbejde om patienterne:
“På den måde kan man hjælpe og støtte patienten i en samlet retning, og alle kan støtte op om en fælles besluttet behandling,” lyder det fra overlægen.
1600 patientforløb undersøges
Patienterstatningen har desuden allerede tidligere fastslået, at endnu et selvmord hos en ung patient kunne have været undgået. I alt har myndighederne nu behandlet to af de 1600 patientforløb, hvoraf den ene sag er blevet afvist med begrundelsen om, at der ikke forekom fejlbehandling.
Sagen har stor betydning for lokalsamfundet i Randers Kommune, hvor flere borgere og pårørende følger nøje med i Region Midtjyllands arbejde med at gennemgå og forbedre psykiatrien lokalt.
Randers Kommune har endnu ikke kommenteret sagen offentligt, men der ventes yderligere reaktioner, når flere af de resterende patientforløb undersøges og vurderes af Patienterstatningen.